Completul de cinci judecători din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus, marți, încetarea procesului penal în care fostul primar de Constanța, Radu Mazăre, a fost acuzat de luare de mită și fals în declarații în cazul construirii unui campus de locuințe sociale. Magistrații au invocat art. 16 lit. e din Codul de procedură penală – lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.
Aceeași decizie – dar bazată pe art. 16 lit. f din Codul de procedură penală (a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică) a fost luată față de omului de afaceri Avraham Morgenstern, suspectat de dare de mită. În schimb, Alexandru Mazăre, fratele fostului primar constănțean, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare.
Pe lângă pedeapsa de 3 ani de închisoare, Alexandru Mazăre a fost obligat la plata unei amenzi penale de 5.000 de euro. În plus, instanța a dispus confiscarea de la acesta a 80.000 de euro și plata, de către inculpat, a unor cheltuieli judiciare în valoare de 10.000 de lei. La rândul său, omul de afaceri Avraham Morgenstern trebuie să achite 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Acuzațiile formulate de DNA
Procurorii anticorupție l-au acuzat pe fostul primar Radu Mazăre că, în 2011, ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câștige licitația organizată pentru construirea unui campus social în Constanța, în valoare de aproape 10 milioane de euro.
”Din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel. Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, arătau procurorii DNA în 2016, la momentul trimiterii în judecată a celor trei inculpați.
Anchetatorii au susținut în rechizitoriu că, în schimbul acestor sume de bani, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu – cum ar fi inițierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Avraham Morgenstern.
”În declarațiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpații Mazăre Radu Ștefan și Mazăre Alexandru nu au menționat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri”, au mai arătat procurorii.