Comisia comună ”Legislație și cooperare instituțională” din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a comunicat Senatului României un răspuns referitor la propunerea de modificare a dispozițiilor art. 684 și 687 din legea 95/2006 privind reforma în sănătate. Potrivit comisiei, instanța competentă să soluționeze toate litigiile prevăzute de această lege, ar trebui să fie tribunalul – secția civilă în a cărui circumscripție teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat. În plus, s-a propus ca hotărârea dată în primă instanță să poată fi atacată doar cu apel.
Soluția comisiei comune ”Legislație și cooperare instituțională”
Comisia a decis comunicarea unui răspuns către Senatul României cu propunerea de modificare a dispozițiilor art. 687 și 684 din Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul că instanța competentă să soluționeze toate litigiile prevăzute de această lege, indiferent dacă se urmează calea contestării deciziei pronunțate de Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis sau calea dreptului comun, să fie tribunalul – secția civilă în a cărui circumscripție teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat, iar calea de atac exercitată împotriva hotărârii pronunțate în primă instanță să fie doar apelul.
În prezent, potrivit art. 687 din legea 95/2006, ”instanța competentă să soluționeze litigiile prevăzute în prezenta lege este judecătoria în a cărei circumscripție teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”.
Celălalt articol vizat de propunerea legislativă – art. 684 din legea 95/2006 – arată că:
(1) În cazul în care asigurătorul sau oricare dintre părțile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta la instanța de judecată competentă, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei.
(2) Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiție potrivit dreptului comun.
De precizat că, în luna februarie a acestui an, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a stabilit că soluţionarea cauzelor ce au ca obiect obligarea pe temei delictual a pârâţilor la achitarea daunelor materiale şi/sau morale pentru malpraxis, în situaţia în care nu a fost urmată procedura reglementată de dispoziţiile art. 679 – 685 din Legea nr. 95/2006, aparţine judecătoriei.
DOCUMENT – Minuta întâlnirii comisiei nr 1 din data de 10 mai 2022: