Piața muncii traversează o perioadă în care se reașează după încercările din timpul pandemiei. Angajatorii își reevaluează afacerile, după ce, în ultimii doi ani, multe firme și-au încetat activitatea sau au suspendat activității salariaților. Mișcările care au loc în privința relațiilor de muncă, dar și a securității și sănătății în muncă sunt în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, ai cărui specialiști au efectuat peste 800 de controale doar în primele trei luni ale acestui an. Într-un interviu acordat BihorJust, directorul ITM Bihor, Marius Rotar, a vorbit despre principalele probleme identificate cu ocazia acestor controale, despre munca la negru și accidentele petrecute în timpul serviciului, dar și despre ostilitatea unora dintre angajatori față de inspectorii de muncă.
Principalele idei din cuprinsul interviului:
- 163 de accidente de muncă în 2021
- Cele două forme ale muncii la negru
- ”Angajatorii care încalcă repetat obligațiile legale sunt cei ostili”
- 60 de sesizări pe lună, primite de inspectorii ITM
- Pandemia a descurajat investițiile
163 de accidente de muncă în 2021
Reporter: Instituţia pe care o conduceţi supraveghează modul în care sunt respectate drepturile angajaţilor. Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă angajatul român, fie cel de la stat, fie cel din mediul privat?
Marius Rotar, directorul ITM Bihor: Majoritatea angajaților din mediul privat sesizează neplata drepturilor salariale la timp și în integralitate, neplata orelor suplimentare sau neacordarea concediilor de odihnă, conform solicitărilor acestora. Cele mai frecvente probleme semnalate de angajații din sectorul bugetar se referă la neacordarea sporurilor specifice domeniului în care activează sau la nerespectarea prevederilor legii salarizării.
Reporter: Câte accidente de muncă s-au produs anul trecut în Bihor (care a fost cel mai grav)? Care au fost cauzele?
Marius Rotar: În anul 2021 s-au produs în Bihor 163 acidente de muncă, din care șapte accidente au fost mortale, iar 156 au fost accidente cu incapacitate temporare de muncă.
În aceeași perioadă ITM Bihor a cercetat 20 de decese care s-au petrecut la locul de muncă, din cauze patologice (afecțiuni grave ale stării de sănătate). Cele mai grave accidente (soldate cu deces) au fost în domeniul construcțiilor, având principală cauză căderile de la înălțime.
Reporter: Ce ar trebui să ştie angajatorii din domeniile cu risc, astfel încât să fie evitate aceste accidente?
Marius Rotar: Există unele domenii de activitate care pot avea riscuri mai mari de producere a accidentelor de muncă, dar cauza acestora este, în majoritatea situațiilor, neluarea, în timp util, a măsurilor de siguranță sau nerespectarea dispozițiilor legale incidente domeniului de activitate.
Cele două forme ale muncii la negru
Reporter: Munca la negru rămâne o practică des întâlnită. Ce amploare are acest fenomen în Bihor și în ce domenii găsiți cele mai multe angajări fără acte?
Marius Rotar: Fenomenul muncii la negru îmbracă în prezent două forme: neîncheierea contractului individual de muncă, lucrătorul fiind total lipsit de orice formă de protecție socială, și încheierea unui contract individual de muncă pe timp parțial de muncă, situație în care salariatului i se crează o aparență de legalitate, dar acesta lucrează în realitate mai mult decât este prevăzut în contract. În acest fel, atât salariatul, cât și bugetul de stat sunt prejudiciați prin neplata în integralitate a drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente.
Cele mai multe cazuri de muncă nedeclarată sunt identificate, în continuare, în domeniul construcțiilor, al agriculturii și al creșterii animalelor.
Reporter: Câte controale au fost efectuate în ceea ce privește munca ”la negru” şi cu ce rezultate în primele 3 luni ale acestui an?
Marius Rotar: În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 496 de controale. S-au aplicat 614 sancţiuni contravenţionale, din care 105 amenzi în cuantum de 983.300 de lei şi 509 avertismente.
În ceea ce privește relațiile de muncă, în trimestrul I din 2022, au fost aplicate 614 sancţiuni, din care:
- 17 (adică 3%) pentru munca fără forme legale, în cuantum de 640.000 de lei (65% din totalul amenzilor)
- 597 (adică 97%) pentru neconformităţi altele decât munca fără forme legale, din care 88 au fost amenzi în valoare de 343.000 de lei, iar 509 avertismente.
În trimestrul I din 2022 au fost depistate 251 de persoane care prestau activitate nedeclarată în cadrul a 40 de unități.
Pentru deficienţele constatate au fost dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.
”Angajatorii care încalcă repetat obligațiile legale sunt cei ostili”
Reporter: Care sunt problemele pe care le întâmpină inspectorii în timpul acţiunilor de control?
Marius Rotar: Uneori, angajatorii refuză să prezinte documentele solicitate de inspectorii de muncă, împiedică completarea fișelor de identificare de către salariați sau persoanele aflate în incinta locației verificate.
Reporter: Ne puteți spune dacă în ultimii ani au fost probleme în timpul controalelor? Sunt inspectorii primiți cu ostilitate de cei verificați?
Marius Rotar: Au fost situații în care am întâmpinat reticență din partea angajatorilor, de regulă în cazul unor controale repetate la intervale scurte de timp, generate de sesizări ale salariaților.
De regulă, angajatorii care încalcă deliberat și în mod repetat obligațiile legale sunt cei ostili.
Reporter: Care este valoarea amenzilor aplicate firmelor din Bihor de la începutul anului? Dar cea mai mare amendă aplicată vreodată de ITM Bihor?
Marius Rotar: Așa cum vă spuneam mai sus, în trimestrul I din 2022, în domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 496 de controale, soldate cu 614 sancţiuni contravenţionale.
În același interval, în domeniul securității și sănătății în muncă s-au efectuat 328 controale. Au fost date 521 de sancţiuni contravenţionale, din care 20 deamenzi în cuantum de 101.500 lei şi 504 avertismente.
Astfel, în primul trimestru din acest an, ITM Bihor a aplicat amenzi în cuantum total de 1.084.800 lei. Amenda maximă care poate fi aplicată, potrivit prevederilor legale în vigoare, este de 200.000 lei.
Reporter: Care sunt domeniile în care se încalcă foarte mult drepturile salariaţilor?
Marius Rotar: Domeniile în care se sesizează, cel mai adesea, încălcarea drepturilor salariaților sunt confecții textile, confecții încălțăminte, alimentație publică, transporturi.
60 de sesizări pe lună, primite de inspectorii ITM
Reporter: Își cunosc angajații bihoreni drepturile?
Marius Rotar: Angajații bihoreni își cunosc drepturile, aspect ce se datorează, în principal bunei colaborări între ITM și societatea civilă, campaniilor de informare și conștientizare asupra riscurilor muncii fără forme legale, precum și a riscurilor în domeniul sănătății și securității în muncă.
Reporter: Câte reclamaţii primiţi lunar şi care sunt problemele semnalate de angajaţi?
Marius Rotar: La Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor sunt înregistrate în medie 60 de sesizări pe lună.
Pentru rezolvarea sesizărilor înregistrate se desfăşoară o activitate complexă, constând în efectuarea de controale la agenţii economici, prin verificarea documentelor, urmărindu-se toate aspectele tematicii de control în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă dispunând măsuri obligatorii cu termene concrete de realizare în vederea înlăturării deficienţelor constatate.
Cele mai frecvente aspecte sesizate fac referire la:
- neplata drepturilor salariale și a concediilor medicale,
- neîncheierea contractului individual de muncă,
- neacordarea indemnizaţiei de concediu de odihnă neefectuat la plecarea din unitate,
- neîntocmirea actelor de modificare a clauzelor contractului individual de muncă,
- nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal,
- nerespectarea prevederilor legale cu privire la munca suplimentară,
- nerespectarea prevederilor legale cu privire la sărbătorile legale,
- concedieri abuzive,
- reconstituirea vechimii în muncă,
- eliberarea adeverinţelor pe grupe de muncă,
- nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă: condiţii improprii de muncă, neacordarea echipamentului individual de protecţie, neasigurarea unei instruiri corespunzătoare, schele mobile neasigurate împotriva alunecărilor involuntare, inexistenţa mijloacelor colective de protecţie împotriva căderilor de obiecte, cercetarea accidentelor de muncă.
Reporter: Ce probleme credeți că are legislația muncii în acest moment? Ce ar trebui modificat?
Marius Rotar: Domeniul muncii este în continuă schimbare, prin urmare legislația trebuie adaptată și armonizată atât cu realitățile sociale, cât și cu legislația europeană.
Reporter: Este legislaţia românească apropiată de cea europeană?
Marius Rotar: Legislația românească a transpus prevederile directivelor și regulamentelor europene, fiind în momentul de față în concordanță, în majoritatea domeniilor, cu legislația europeană.
Pandemia a descurajat investițiile
Reporter: A schimbat pandemia piața muncii?
Marius Rotar: Pandemia a descurajat investițiile. Multe firme și-au încetat activitatea, unii angajatorii s-au adaptat noilor condiții de pe piața muncii, iar alții au optat pentru suspendarea activității salariaților în condițiile legii.
Reporter: Care sunt principalele obiective ale ITM Bihor pentru acest an?
Marius Rotar: Pentru acest an ne propunem să continuăm să depistăm și să sancționăm toate formele de muncă nedeclarată si subdeclarată și să răspundem în termen legal și eficient petițiilor adresate instituției.
Ne propunem, de asemenea, ca prin acțiunile de informare și control, să conștientizăm toți angajatorii că practicile incorecte vor fi descurajate, pentru a susține un mediu concurențial onest pe piața muncii.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor îşi propune să intensifice controalele având ca scop depistarea muncii nedeclarate și subdeclarate, eliminarea exploatării copilului prin muncă, verificarea legalității clauzelor înscrise în contractele individuale de muncă, respectarea clauzelor înscrise în contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate, prevenirea accidentelor de muncă, îndrumarea metodologică a angajatorilor şi angajaţilor, prin toate mijloacele legale.
Reporter: Ce sfaturi aveți pentru angajatori, dar şi pentru angajaţi?
Marius Rotar: Sfatul pentru ambii este să cunoască și să respecte legea. Angajatorii să plătească pentru munca depusă în condiții de nediscriminare, iar angajații să desfășoare munca în condițiile în care s-au obligat prin contractul individual de muncă.
Prin acţiunile de control, îndrumare şi informare I.T.M. Bihor realizează nu numai o monitorizare constantă a stării de fapt din domeniile vizate ci şi conştientizarea actorilor implicaţi în importanţa respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.
În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, inspectoratul colaborează cu autorităţile locale, cu reprezentanţii partenerilor sociali, cu mass-media locală. În desfăşurarea actelor de control inspectorii de muncă au beneficiat de sprijinul jandarmeriei şi poliţiei.
Pentru realizarea obiectivelor stabilite în Programul Propriu de acţiuni al ITM Bihor, în domeniul relaţiilor de muncă se desfăşoară acţiuni de control tip campanie, tematice şi de fond, cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori.
În acţiunile de control, indiferent de tipul controlului, se verifică:
- îndeplinirea cerinţelor legale privind încadrarea în muncă;
- legalitatea clauzelor stipulate în contractele individuale de muncă, respectiv executarea acestora;
- modul de executare a contractelor individuale de muncă, timpul de lucru şi timpul de odihnă, precum şi drepturile salariale acordate.