Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii 207 din 2015 privind Codul de Procedură Fiscală, prin care s-a aprobat scutirea temporară de la plata impozitului și taxelor pentru majorarea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. ”Începând cu 1 iunie, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include aici sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii”, a precizat Cărbunaru.
De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a actului normativ și data de 31 decembrie 2022.
”Angajații pot beneficia de o creștere salarială necesară pentru a putea face față acestei perioade marcată de creșterea prețurilor la produsele de bază. Practic, categoria de cetățeni, categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată, poate, chiar mai greu decât alte categorii de această perioadă complicată și este o măsură care vine în sprijinul angajaților, dar în egală măsură și în sprijinul angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaților cu salarii mici, fără a dubla această responsabilitate asumată și prin taxe și impozite suplimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Prevederile ordonanței de urgență adoptate azi nu sunt aplicabile personalului plătit din fonduri publice.
În plus, oficialul guvernamental a precizat că Guvernul nu intenționează să introducă taxe noi în acest an.
Modalitatea de acordare a ajutorului de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil
Tot miercuri, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care este instituită schema de ajutor de stat pentru a compensa creșterea prețului la combustibil. În acest sens, peste 3.000 de companii vor beneficia de fonduri care totalizează 300 de milioane lei.
”Actul normativ aprobat azi de Guvern stabilește și modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor, care va consta într-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziționat în limita sumei de 400 de mii euro pentru fiecare firmă care va beneficia. (…) Ajutorul se va acorda pentru combustibilul achiziționat începând cu 30 de zile anterioare publicării în Monitorul Oficial al acestei hotărâri de guvern, iar plata efectivă a ajutorului de stat se va efectua până la finalul anului viitor, în limita bugetului alocat schemei, în baza dispoziţiilor de plată emise până la 31 decembrie 2022. Schema va fi finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor”, a anunțat Dan Cărbunaru.
DOCUMENT – Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală: