Persoanele care sunt prinse că au desenat pe pereții clădirilor sau pe garduri riscă amenzi de până la 6.000 de lei și vor fi obligate să șteargă graffiti-urile și să readucă acele spații la starea inițială. Propunerea legislativă, inițiată de către mai mulți parlamentari de la PSD, PNL și USR, a primit 73 de voturi ”pentru” și doar un vot ”împotrivă”.
Potrivit iniţiatorului, scopul propunerii legislative este să descurajeze autorii de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum şi alte piese de mobilier urban.
Așadar, pentru a descuraja imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor, inițiatorii propun ca amenzile să fie de 12 ori mai mari față de cât sunt în prezent. Adică, persoana care a realizat graffiti-urile va risca o amendă între 3.000 și 6.000 de lei, față de 500 de lei, cât este maximum în momentul de față. Totodată, contravenientul va fi obligat să-și înlăture ”opera” în termen de 15 zile calendaristice de la data când măsură complementară a devenit executorie.
În cazul în care persoana sancționată nu își va îndeplini obligația, administrația publică locală va putea să reabiliteze din fonduri proprii bunurile deteriorate, urmând ca apoi să îl dea în judecată pe contravenient pentru a-și recupera prejudiciul.
Proiectul mai prevede amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru cei care dezlipesc sau distrug, fără drept, reclamele, anunţurile şi afişele legal expuse în locuri anume destinate.
Și în Oradea, la o simplă plimbare la pas, putem observa zeci de astfel de desene ilegale, atât pe pereții clădirilor, cât și pe garduri ori pe alte bunuri aflate pe domeniul public.
Anul acesta, polițiștii orădeni au dat trei amenzi în acest sens.
”În data de 25 aprilie 2022, în jurul orei 18:20, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Oradea, au fost sesizați, în urma unui apel primit de IPJ Bihor prin SNUAU 112, de la un bărbat din Oradea, că mai multe persoane desenează cu spray la intersecția străzii Principatelor Unite cu Splaiul Crișanei. Polițistii s-au deplasat la fața locului și au identificat 3 minori de 9, 10 și 12 ani care deseneau sub Podul Decebal.”, a transmis ofițerul de presă din cadrul IPJ Bihor, Ioana Lascău.
Polițiștii s-au deplasat alături de copii, la cele 3 locuințe diferite, și i-au amendat pe părinții acestora cu câte 100 de lei.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice:
Comments 1