Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a organizat, joi, o întâlnire de lucru referitoare la proiectul de modificare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. La discuție au participat Horia Constantinescu, președintele ANPC, avocatul Gheorghe Piperea, Felix Daniel Manta – secretar general ANPC, și Ruxandra Sala, director al Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre necesitatea introducerii în textul legii care reglementează insolvența persoanelor fizice, a unor articole care să vină în sprijinul consumatorilor, cum ar fi: cele referitoare la prevenție, avertizare asupra riscului de contractare a creditului, consiliere a debitorilor persoane fizice – preluate din Directiva UE nr. 1023/2019 -, la condițiile de admisibilitate a cererilor, la coșul minim lunar de consum, precum și la posibilitățile de descărcare cât mai rapidă de datorii a debitorului.
Concluzia dezbaterii a fost că modificarea legii este deosebit de necesară, deoarece tot mai mulți consumatori români sunt supraîndatorați, dovadă fiind faptul că, în luna mai a acestui an, Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice a înregistrat un număr de dosare egal cu cel acumulat pe parcursul întregului an 2021.
Astfel, pentru elaborarea fundamentată și riguroasă a propunerilor de modificare a legii în vigoare, în domeniu, reprezentanții ANPC și cei ai Casei de avocatură Piperea și Asociații au constituit un grup de lucru care va pregăti, în cel mai scurt timp, textul ce urmează a fi înaintat legiuitorului.
Important ar fi să se adopte legea falimentului personal, iar schimbarea importantă ar fi dacă această lege ar lua în considerare și persoanele care au datorii din administrarea unor societăți comerciale. Este cât se poate de logic că aceste persoane au nevoie de această lege, nu persoanele care au câteva imprumuturi la bănci, pe care nu le mai pot achita.
Până in momentul de față legea insolvenței personale este o lege care vrea să pară că sprijină persoanele care au dificultăți financiare, dar este axtrem de greu ca o persoană care într-adevăr are nevoie să i se dea o nouă șansă la viață rezonabilă, să se încadreze în termenii legali.