Românul are o vorbă când vine vorba despre cumpărături: ”merg să fac piața”. Exista o perioadă în care majoritatea legumelor și fructelor era cumpărată de la producătorii care își aduceau la piață produsul muncii din propria grădină. După apariția supermarketurilor, din ce în ce mai puțini români își fac aprovizionarea din piețe, preferând rafturile magazinelor în locul tarabelor din piețe. Oamenii spun că producătorii autentici sunt tot mai puțini, locul acestora fiind luat de mici afaceriști care cumpără marfa din piețele en-gros pentru a o revinde la bucată. În plus, unii spun că prețurile în piețe sunt peste cele din magazine – elocvente în acest sens fiind imaginile virale cu cireșe care s-ar vinde în piețe chiar și cu 150 de lei kilogramul. Am hotărât să luăm pulsul unei piețe din Oradea pentru a vedea ce spun vânzătorii și clienții despre comerțul la tarabă, cât de actual mai este și care sunt, de fapt, prețurile practicate de producători.
”Vin doar vecinii de la blocuri. Tineretul, mai deloc…”
Am ales Piața Cetate, cea care, odată, era cea mai mare din Oradea. Acum, doar câțiva clienți se mai plimbau printre rânduri, luni dimineața, analizând marfa de pe tarabe.
”Nu sunt clienți, doamnă. Vedeți și dumneavoastră… Tineretul nu vine aproape deloc, ce vedeți acum, sunt vecinii de la blocuri, de aici din zonă. După ce că erau clienți puțini și înainte, de când cu șantierul, nu mai vin nici atât”, spune o vânzătoare de legume și fructe.
Am încercat să stăm de vorbă atât cu producătorii, cât și cu cei care cumpără marfa din piețele en-gros pentru a o revinde aici. Cei din urmă se feresc să ne răspundă la întrebări, dar nu ezită să se acuze reciproc că își prezintă legumele și fructele ca fiind autohtone, deși au crescut sub soarele Mediteranei. Alții acuză o mini-cospirație din spatele fotografiilor postate pe Facebook și în care ne sunt prezentate cireșe la prețuri exorbintate, de 150 de lei kilogramul.
”Puteți vedea că la noi, în piață, cireșele se vând cu 30-40 de lei. Nu știu de unde apar acele sume, dar în Oradea mă îndoiesc că vinde cineva cu 100 de le kilogramul (de cireșe – n.n.). Cred că sunt puse doar așa, ca omul de rând să nu mai vină la piață, să meargă doar la supermarket”, spune un alt vânzător.
Produse autohtone, mai scumpe, dar pe măsura muncii
Un producător ne asigură că tot ce vinde provine din propriile sere, deci sunt produse 100% autohtone. E adevărat, și prețul e de 25 de lei/kilogram în cazul roșiilor, dublu față de cele din import, dar ne sunt oferite explicații pentru această diferență: ”Muncim mult în fiecare an. Semănăm roșiile înainte de Crăciun cu o săptămână și le recoltăm în 15 mai. Avem solarii încălzite cu lemne din 3 în 3 ore, sunt polenizate cu bondari. Lumea spune că sunt scumpe, dar muncim mult pentru ele și investim la fel de mult. Cine a cumpărat odată de la mine, sigur se întoarce. Am clienți fideli de 20 de ani.”
Vânzătorii spun că unele prețuri din piețe au rămas ca acum doi ani, chiar dacă între timp a crescut prețul la combustibil, semințe și îngrășăminte.
”Am celeași prețuri de doi ani. Consider că am clientelă selectă. Cei care vin des la mine nu spun că am prețuri mari. Dar, într-adevăr, omul de rând nu dă 25 de lei pe un kilogram de roșii. În principiu, noi suntem mulțumiți de vânzări. Vindem doar ce producem. Dacă nu avem marfă, nu venim la piață”, mai spune femeia.
Încredere în vânzătorul de la tarabă
Căpșunile au început să apară pe piețe încă din luna aprilie. Dacă atunci un kilogram costa 25 de lei, acum prețul poate ajunge până la 10 lei/kg. Cartofii noi au prețuri între 8 și 10 lei, vinetele 12 lei/kg, iar un kilogram de fasole verde ajunge până la 30 de lei.
Cei care își fac cumpărăturile din piață spun că au mai multă încredere în ”vânzătorul de la tarabă”.
”Prefer să vin până la piață pentru 2-3 roșii, decât să mă duc la magazin. Eu știu de unde sunt aduse și ce bagă în ele… La magazin spun că vând roșii românești, dar am văzut eu la televizor că sunt aduse de prin alte țări”, ne-a explicat o pensionară.