Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, vineri, listele celor 24 de candidați-judecători pentru alegerea membrilor CSM. Printre aceștia, sunt patru magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție, șapte care reprezintă judecători de la curțile de apel și opt de la tribunalele din țară. Între cei cinci candidați care îi reprezintă pe magistrații de la judecătorii se află Natalia Gherman, de la Judecătoria Oradea.
Lista candidaților desemnați pentru alegerea membrilor CSM, reprezentând:
– judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție:
– judecătorii de la curțile de apel:
- Andreea CIUCĂ – Curtea de Apel Târgu Mureș
- Elena – Raluca COSTACHE – Curtea de Apel București
- Adrian GLUGĂ – Curtea de Apel Craiova
- Adina – Daria LUPEA – Curtea de Apel Cluj
- Cosmin Răzvan MIHĂILĂ – Curtea de Apel Galați
- Ramona Grațiela MILU – Curtea de Apel Brașov
- Gheorghe – Liviu ODAGIU – Curtea de Apel Alba Iulia
– judecătorii de la tribunale:
- Narcis ERCULESCU – Tribunalul Dâmbovița
- Mihai Ștefan GHICA – Tribunalul Cluj
- Gabriel MUSTAȚĂ – Tribunalul Constanța
- Voicu Ionel PUȘCAȘU – Tribunalul Hunedoara
- Mihaela – Laura RADU – Tribunalul București
- Daniel Fănel STANCU – Tribunalul Dolj
- Narcis – Violin STOICA – Tribunalul Iași
- Ciprian TIȚA – Tribunalul Specializat Argeș
– magistrații de la judecătorii:
- Ancuța BLANARIU – Judecătoria Iași
- Roxana DAN – Judecătoria Cluj – Napoca
- Claudiu – Marian DRĂGUȘIN – Judecătoria Sectorului 4 București
- Vasile – Alin ENE – Judecătoria Ploiești
- Natalia Monica Laura GHERMAN – Judecătoria Oradea
Ce propuneri conține proiectul judecătoarei Natalia Gherman
Judecătoarea Natalia Gherman, de la Judecătoria Oradea, arată că proiectul său conține ”multe din soluțiile colegilor din Asociația Forumul Magistraților din România, (…) dar și idei exprimate constant pe grupul de discuții ale magistraților”.
Referindu-se la normarea muncii, magistratl consideră că judecătorul ar trebui să aibă un număr maxim de dosare de soluționat într-o lună, iar pentru ce judecă suplimentar să fie plătit în plus ”de exemplu, prin bugetare și finanțare funcții neocupate și stabilirea unui fond de salarii acordate efectiv, care să fie împărțit între cei care activează în instanța respectivă”.
Judecătoarea Gherman mai propune consultarea directă a magistraților în procesul de elaborare a strategiilor publice în justiție și în ceea ce privește propunerea sau avizaea unor acte normative de interes pentru sistemul judiciar, dar modificarea legislației privind răspunderea disciplinară și acțiuni de apărare a reputației profesionale a acestora.
Magistratul orădean propune susținerea independenței Inspecției Judiciare, prin recrutarea transparentă, prin ”concurs meritocratic” al inspectorilor și, printre altele, reglementarea strictă a formelor de comunicare publică, ”pentru asigurarea discreției cercetărilor disciplinare”.
Sunt formulate și propuneri privind ocuparea posturilor vacante și vacantabile din justiție și finanțarea angajării de personal auxiliar suficient.
”Salarizarea magistraților și a personalului din justiție trebuie să fie efectuată în mod unitare, la toate serviciile de contabilitate din instanțele și parchetele din țară”, propune judecătoarea Natalia Gherman, care cere și revenirea la sistemul de promovare în funcții de execuție anterior, pentru tribunale și curți, pe loc și efectiv, ”care s-a dovedit mai eficient din perspectiva ocupării locurilor vacante la instanțele de grad superior”.
Alte propuneri:
- Eliminarea din regulament a indicatorului de evaluare referitor la caracterul imputabil al casărilor
- Reanalizarea răspunderii materiale a judecătorilor până la clarificarea și reglementarea normării muncii și asigurarea unei previzibilități și stabilități legislative
- Reducerea schemelor de personal ale CSM și Ministerului Justiției
- Regândirea procedurii revocării membrilor CSM, astfel încât aceasta să fie reală și eficientă.
DOCUMENT – Proiectul de candidat al judecătoarei Natalia Gherman, de la Judecătoria Oradea: