Un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a OUG 71/2022, cea prin care a fost modificat art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la întreruperea prescripției răspunderii penale. Anunțul a fost făcut de avocatul Toni Neacșu, printr-un mesaj postat sâmbătă dimineață pe pagina sa de Facebook.
Sesizarea instanței de contencios constituțional a fost decisă pe 3 iunie și vizează OUG 71 din 30 iunie 2022, care a fost emisă la scurt timp după decizia CCR 297/26 mai 2022 prin care era declarat neconstituțional articolul 155 alin. (1) din Codul penal.
”Această ordonanță de urgență încalcă ordinea constituțională, Guvernul neavând dreptul să reglementeze în domeniul justiției (al infracțiunilor și al pedepselor) prin intermediul ordonanțelor de urgență, astfel cum poporul român a decis prin Referendumul din 2019”, arată avocatul Neacșu.
Acesta a mai dezvăluit că ”deși părea clară decizia CCR pe prescripție, iată ca instanțele sunt de alta părere și sesizează ÎCCJ pentru a primi dezlegare. Din punctul meu de vedere o astfel de hotărâre a ÎCCJ prin care sa interpreteze efectele clare ale deciziei CCR ar trebui să fie inadmisibilă”, a explicat Neacșu.
Mesajul avocatul Toni Neacșu
În data de 3.06.2022 un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a OUG 71/2022, cea prin care a fost modificat art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la întreruperea prescripției răspunderii penale.
Reamintesc că această ordonanță de urgență încalcă ordinea constituțională, Guvernul neavând dreptul să reglementeze în domeniul justiției (al infracțiunilor și al pedepselor) prin intermediul ordonanțelor de urgență, astfel cum poporul român a decis prin Referendumul din 2019.
Referendumul consultativ, fiind o expresie a suveranității naționale, produce efecte juridice indirecte, negative dar obligatorii, respectiv este neconstituțională orice reglementare care îi încalcă rezultatul. “Reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.” (decizia CCR nr. 682/2012 și multe altele ulterioare).
CITIȚI și
- CCR a publicat motivarea deciziei privind prescripția | Din 2018 până la OUG din 30 mai nu există vreun caz în legislație care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale
- Guvernul a modificat prin OUG prevederile Codului Penal referitoare la prescripția răspunderii penale | Ordonanța dată pentru o ”urgență” de acum 4 ani se va aplica doar PENTRU VIITOR