Cauza în care patru judecători de la Curtea de Apel Oradea au dat în judecată Statul Român și au cerut daune morale pentru că au fost cercetați de DNA va fi rejudecată la instanța de apel. Decizia a fost luată, la finele lunii trecute, de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis recursul judecătorilor Raluca Beatrix Cuc, Denisa Vidican, Florica Roman şi Ovidiu Galea împotriva deciziei 108 din 23 iunie 2021 a Curţii de Apel Timişoara, Secţia I civilă. Instanța din Banat le-a respins magistraților cererile de acordare a câte 50.000 de euro, daune morale, pentru că au fost anchetați într-un dosar DNA clasat în cele din urmă pe motiv că faptele imputate nu au existat.
Pe 11 iunie 2020, cei patru judecători orădeni au dat în judecată Statul Român, și au cerut ”doar repararea prejudiciului moral care le-a fost cauzat, prejudiciu mult mai grav decât cel material”.
”Precizează că și în condițiile în care pe parcursul procesului penal au achitat onorarii de avocați și alte cheltuieli ocazionate de proces, prejudiciile materiale le apreciază ca nesemnificative raportat la vătămarea vieții private, a reputației și prestigiului profesional, a independenței funcționale ca judecători și a independenței sistemului judiciar, garanție a respectării drepturilor și libertăților constituționale ale cetățenilor”, se arată în sentința instanței de fond, Tribunalul Arad.
Magistrații Cuc, Roman, Vidican și Galea au arătat că în 2014 au fost trimiși în judecată de către DNA Oradea pentru mai multe acuzații, printre care abuz în serviciu, favorizarea infractorului, fals și trafic de influență. Au fost și suspendați din funcție pentru 600 de zile. Dosarul a avut un parcurs sinuos, fiind restituit parchetului din cauza unor deficiențe, după care a fost preluat de structura centrală a DNA și a ajuns chiar și la Parchetul Înaltei Curți. În cele din urmă, după patru ani, cazul a fost clasat, pe motiv că faptele de care au fost acuzați judecătorii nu au existat.
Despre cazul celor patru judecători aflați detalii AICI.
Instanța de fond a respins acțiunea magistraților orădeni
În noiembrie 2020, Tribunalul Arad a respins, ca neîntemeiată, acțiunea celor patru judecători de la Curtea de Apel Oradea. Instanța a apreciat că ”nu există identitatea între calitatea de pârât și cea de parte obligată în raportul juridic izvorât din răspunderea civilă delictuală întrucât nu este întrunită condiția prevăzută de art. 96 alin. 4 din Legea nr. 303/2004 (forma din prima jumătate a anului 2018), reclamanții neprobând existența unei hotărâri penale sau disciplinare de condamnare a procurorului/procurorilor DNA cărora le impută faptele ilicite deduse judecății în acest litigiu, hotărâri care să stabilească împrejurarea dorită de reclamanți, și anume că aceste fapte deduse judecății au fost săvârșire în cursul procesului lor penal și au fost de natură să determine o eroare judiciară”.
”Statul nu răspunde pentru eroarea judiciară în calitate de comitent al procurorului în condițiile în care acesta nu este un prepus al instituției unde este încadrat, așa după cum rezultă în mod expres din prevederile art. 64 alin. 2 din Legea nr. 304/2004, potrivit cu care „în soluțiile dispuse, procurorul este independent, în condițiile legii”, astfel încât, în absența unui raport de subordonare în sensul prevăzut de art. 1373 Cod civil față de parchetul în cadrul căruia activează procurorul nu se poate reține o astfel de relație între acesta și stat”, a mai arătat Tribunalul Arad.
Apel respins la Curtea de Apel Timișoara
În iunie anul trecut, Curtea de Apel Timișoara a respins, ca neîntemeiat, apelul judecătorilor Raluca Cuc, Florica Roman, Denisa Vidican și Ovidiu Galea. ”Contrar susținerilor apelanților, Curtea reține că tribunalul a soluționat cauza prin prisma dispozițiilor legale aplicabile în speță, concluzionând că pentru situația de fapt invocată de reclamanți nu sunt incidente dispozițiile dreptului comun al răspunderii civile delictuale, respectiv cele ale răspunderii comitentului pentru fapta prepusului, invocată de apelanții reclamanți care ar presupune, ab initio, tocmai stabilirea săvârșirii unei fapte ilicite de către magistrați, ci sunt aplicabile dispozițiile legii speciale edictate tocmai în scopul stabilirii răspunderii statului în aceste situații particulare. Așadar, tribunalul nu a încălcat dispozițiile art.5 NCPC și nici ale art.10 Cod civil”, se arată în hotărârea instanței timișorene.
Informația despre rejudecarea procesului celor patru magistrați orădeni a fost prezentată, în premieră, de justnews.ro.
CITIȚI pe aceeași temă:
- DEZVĂLUIRILE unei judecătoare (II) | Adriana Stoicescu, despre cazul judecătorilor Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc și Ovidiu Galea, de la Curtea de Apel Oradea
- DEZVĂLUIRILE unei judecătoare (III) | Cazul magistraților Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc și Ovidiu Galea, de la Curtea de Apel Oradea (partea a treia)