Un om de afaceri din Satu Mare, condamnat definitiv, în luna aprilie a acestui an, la 3 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, a fost eliberat din penitenciar. Aceasta după ce Curtea de Apel Cluj a admis, în principiu, o contestație în anulare în care a fost invocată recenta Decizie nr. 358 a CCR privind prescripția penală și a dispus ”punerea de îndată în libertate a condamnatului”. Instanța și-a bazat hotărârea intermediară pe prevederile articolului 426 lit. b din Codul de procedură penală – inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal.
Cauza de încetare a procesului penal în acest caz se referă la întreruperea prescripției penale, după ce Curtea Constituțională a decis că sunt neconstituționale prevederile art. 155 alin.(1) din Codul penal – Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
”Am avut o contestație în anulare pe mai multe motive, formulată mai demult – aceasta fiind explicația pentru care am obținut un termen așa de repede. Inițial ni s-a stabilit termen în 29 septembrie, iar apoi ni s-a preschimbat în 15 iunie pentru a discuta admisibilitatea în principiu. Între timp a apărut și Decizia 358 (referitoare la întreruperea prescripției penale) și atunci am completat și am fundamentat o parte din argumentare pe această componentă”, a explicat, pentru BihorJust, avocatul clujean Sergiu Bogdan (foto stânga), cel care a obținut admiterea în principiu a acestei contestații în anulare.
Acesta a precizat că până acum instanțele refuzau să aplice Decizia 297/2018 (cea anterioară referitoare tot la întreruperea răspunderii penale), arătând că este interpretativă. ”Acum nu mai este nicio o controversă: Curtea spune clar că nu este interpretativă și singura soluție corectă este contestația în anulare pentru hotărârile în care s-a constatat că la momentul la care s-a pronunțat, nu s-a discutat despre prescripția răspunderii penale. Dacă s-ar fi discutat despre prescripție și instanțele ar fi spus că nu este prescrisă la acel moment, ar fi o discuție dacă funcționează contestația în anulare. Eu am explicat instanței că nu am mai discutat despre acest subiect – nici instanța, din oficiu, nici noi -, motiv pentru care am discutat despre prescripție astăzi, pentru prima dată. Instanța a considerat că argumentarea noastră este convingătoare”, a adăugat avocatul Sergiu Bogdan.
Termenul pentru judecarea temeiniciei contestaţiei în anulare a fost fixat pentru 28 septembrie 2022.
Omul de afaceri care a formulat contestația în anulare este Gheorghe Cicio, din Negrești Oaș, județul Satu Mare. Pe 29 aprilie 2022, Curtea deApel Cluj l-a condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru spălare de bani, și a dispus confiscarea de la acesta a peste 1.000.000 de lei, bani care ar fi făcut obiectul infracțiunii comise acum 11 ani pentru care Cicio și un alt inculpat au fost judecați.
Potrivit hotărârii Tribunalului Maramure, publicată pe rolii.ro, Gheorghe Cicio este acuzat că în cursul anului 2011, în baza unei înțelegeri cu Mihai Adrian Mureșan, a dispus schimbarea sau transferul sumei de 1.023.000 de lei, reprezentând venituri ilicite, din fondurile unor societăți prin conturile unor firme din Oradea (în octombrie 2011 și în noiembrie 2011) și din Baia Mare (în perioada mai-septembrie 2011). Scopul a fost de a ascunde sau de a disimula originea ilicită a banilor. Sumele i-au fost restituite lui Cicio în numerar de către Mureșan.
CITIȚI și:
- Mii de dosare ar putea fi închise ca urmare a deciziei CCR privind prescripția răspunderii penale | Totul a pornit de la excepția de neconstituționalitate ridicată de Nela Secară, prin avocatul Răzvan Doseanu
- CCR a declarat neconstituționale prevederile din Codul Penal referitoare la întreruperea cursului prescripției penale | Alte patru excepții au fost admise
- 3 ani de închisoare pentru afaceristul sătmărean Gheorghe Cicio, acuzat de ”spălarea” a peste 1.000.000 de lei | Sentința Curții de Apel Cluj este definitivă
Comments 1