Se declară beiușeancă get-beget, soție, mamă și… politician. Activează în lumea politicii de 21 de ani și este convinsă că femeile ar trebui să fie mai prezente în deciziile politice. În interviul acordat BihorJust, social-democrata Stela Babău ne-a dezvăluit principiile după care se ghidează, care sunt problemele din Țara Beiușului, unde este și consilier local, dar și țintele pe care își propune să le atingă în acest mandat.
SCURTĂ PREZENTARE: Stela Babău
Stela Babău a absolvit Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului , în 1988, după care, în 2005, Facultatea de Protecția Mediului din Oradea – specializarea Silvicultură. Are un master în Marketing și Management obținut la Universtitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, din Arad.
La nivel politic, este președintele PSD Beiuș din 2020, an în care a devenit și consilier local în municipiul din sudul Bihorului. În plus, din 2018 este președinta Organizației Femeilor Social Democrate din județ.
În calitate de director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecoland – o structură a Consiliului Județean Bihor, a acumulat o experiență de peste 6 ani în managementul unor proiecte mari, la nivel județean, finanțate din fonduri europene. Timp de patru ani – 2016 – 2020 – a reprezentat Beiușul în Consiliul Județean.
”E important ca femeile să fie mai prezente în decizia politică”
Reporter: Când ați decis să intrați în viața politică?
Stela Babău, consilier local, președinta PSD Beiuș și a Organizației Femeilor Social-Democrate Bihor: Am intrat în politică și sunt membru al Partidului Social Democrat din 2001, deci de 21 de ani. Am luat decizia după ce eu și soțul meu am activat ani de zile în mediul privat, unde suntem și acum, după multe provocări, dar și după suficiente reușite, astfel încât să am încrederea și experiența de viață reală necesare, în opinia mea, pentru a veni în fața oamenilor cu soluții la problemele cu care noi toți ne confruntăm în viețile noastre, ca și comunitate.
Am considerat că pot să mă implic activ în viața comunității beiușene, că am idei fezabile pentru cum am putea să trăim mai bine împreună, în Beiuș, dar mi-am și dorit mult să văd cât mai multe femei din zona noastră și din tot Bihorul de altfel, active politic, reprezentate, promovate. Eu nu lupt doar pentru o jumătate a societății, dar cred că e important ca femeile să fie mai prezente în decizia politică. E un lucru normal.
Reporter: Este greu pentru o femeie să reziste în politică?
Stela Babău: Într-o democrație, activitatea politică este un domeniu extrem de competitiv, iar eu cred că trebuie să fie așa. Progresul, în care eu cred, nu se poate naște la ordin, ci prin dezbateri politice, prin competiții interne, la nivel de organizații, ca să putem propune cetățenilor cei mai buni candidați și, desigur, prin competiții electorale între partide. Din acest motiv, la fel ca în orice alt mediu competitiv, nu este ușor pentru nimeni, bărbat sau femeie, să reziste în politică.
Așa cum am spus, eu nu lupt doar pentru jumătate din societate, dar am convingerea, în același timp, că nicio societate nu poate funcționa pe deplin decât dacă ambele ei jumătăți, femei și bărbați, sunt corect reprezentate.
Acestea fiind spuse, când îți asumi cu seriozitate rolul de soție, de mamă, de om de afaceri, de angajator, toate astea la un loc creează anumite dificultăți. Asta și pe fondul unei rețineri a femeilor de a se implica politic, dar și pe fondul unei anumite imagini mai tradiționaliste, ca să spun așa, pe care încă o mai are societatea cu privire la locul și rolul femeilor.
Mie nu îmi place să mă plâng și am ales să fac politică fiind conștientă de obstacole, de provocări. Am găsit în PSD, între colegele și colegii mei, sprijin, susținere și colaborare. Și asta ofer și eu.
”Nu cred în poveștile celor care se laudă că au reușit singuri”
Reporter: Care sunt principiile după care vă ghidați?
Stela Babău: Munca și competența în primul rând, iar asta am văzut și am învățat și acasă, dar și în mediul privat. Dacă am un obiectiv, muncesc și mă implic în zonele unde cred că am competențe dovedite de rezultate. Dacă nu știu ceva, mă mobilizez și încerc să învăț, să evoluez.
De asemenea, munca în echipă. Eu nu cred în poveștile celor care se laudă că au reușit singuri. Nimeni nu se dezvoltă în vid. Avem nevoie unii de alții, de omenie, de colaborare și avem nevoie, iar social democrația despre asta este, de solidaritate.
Nu în ultimul rând, sinceritatea! Eu cred cu toată tăria că numai prin dialog deschis, onest, chiar și contradictoriu, putem găsi cele mai bune soluții. Mai ales în politică.
Reporter: Lucrați în sistemul privat. Cum se văd deciziile politice naționale, județene și locale în ceea ce privește sprijinul pentru mediul privat? Există sau lipsesc cu desăvârșire?
Stela Babău: Fac parte dintr-un partid în a cărui esență, în a cărui rațiune de a exista, se află pe primul loc ideea de justiție socială, de promovare și apărare a intereselor legitime ale angajaților. Partidul Social Democrat de la noi a făcut din asta o prioritate, fie că e vorba de cei aflați încă în câmpul muncii, fie că e vorba de pensionari.
Dar PSD a mai făcut ceva, iar asta arată bine poziția noastră de centru stânga pe eșichierul politic: a promovat și politici care să sprijine angajatorii. Motivul? Dacă vrem locuri de muncă mai bune, condiții mai bune, salarii mai mari pentru angajați, avem nevoie să îi sprijinim și pe cei și cele care creează locurile de muncă, pe cei și cele care fac angajări.
La nivel local sau județean însă, mai ales că provin din mediul privat, unde am multă experiență, m-aș fi așteptat de la administrații care se pretind liberale să ofere antreprenorilor sprijin real. Nu vorbe, nu promisiuni, ci condiții reale de dezvoltare și, ceea ce este mai important pentru mine, condiții pentru a crea locuri de muncă de calitate, mai bine plătite. Nu au făcut-o, nici în Beiuș, nici în Bihor. Dacă vă uitați doar la câte bețe în roate au pus așa-zișii liberali, pe criterii strict politicianiste, parcului industrial din Beiuș, ani de zile… Au fost ani pierduți pentru comunitatea de afaceri de la noi.
Administrație ”încremenită și închisă”
Reporter: Acum sunteți consilier local. Cum ați găsit administrația locală?
Stela Babău: Administrația locală o face Primăria. E sarcina acelei instituții și am găsit-o exact așa cum le-am spus oamenilor și la alegeri și așa cum beiușenii știu deja de ani de zile: încremenită și închisă. Ei bine, această stare de fapt sufocă pur și simplu municipiul nostru, îl condamnă la stagnare, îi obligă pe mulți să plece. Eu nu cred că e neapărat rea voință, nu acuz pe nimeni de așa ceva fără dovezi, dar lipsa de pricepere nu pot să o ignor! Cred că unii oameni s-au înhămat, împinși de la spate, la o muncă de care, din păcate pentru Beiuș, sunt depășiți.
Haideți să o spunem drept: cine știe, face! Or, la Beiuș din nefericire, administrația nici nu pare să știe ce ar fi de făcut sau cum și, prin urmare, nu face tot ce trebuie pentru ca municipiul nostru să aibă, în sfârșit, un viitor!
Reporter: Ce v-ați propus să realizați în acest mandat? Ce credeți că ar trebui schimbat în administrația locală?
Stela Babău: Eu mi-am propus exact ce ne-am asumat ca echipă în cadrul PSD Beiuș. Eu nu lucrez autonom de echipa din care fac parte și pe care în acest moment o conduc. Dar ca echipă, noi ne propunem și vrem să nu lăsăm pe nimeni nereprezentat, să nu existe probleme ale comunității neauzite sau necunoscute, să nu dăm nimănui din conducerea Beiușului scuza facilă de a spune că nu au știut. Echipa noastră face opoziție, de partea beiușenilor și pentru beiușeni. De aceea, după pandemie, am reluat audiențele la sediul organizație din strada Samuil Vulcan 16 în fiecare zi de joi. Voi fi și vom fi acolo ca să vorbim cu oamenii care ne trec pragul. Mai mult, echipa noastră se va deplasa organizat și în cartiere. Nu putem nici măcar visa de la conducerea Primăriei să facă asta. De aceea am ales să o facem noi, pentru că e important, pentru ca vocea beiușenilor să răsune sau să tune, dacă e cazul, în Consiliul Local și în Primărie.
Asta trebuie în primul rând schimbat în administrația locală beiușeană, în opinia mea și a echipei noastre. Să arate deschidere și interes real față de cetățeni. Apoi, dacă vedem că nu se pricep, îi ajutăm noi, cei de la PSD, pentru că avem și competență și energie și proiecte.
”Oamenii vor să plece – asta este o crimă împotriva Beiușului”
Reporter: Cu ce probleme majore se confruntă, în prezent, Beiușul, din punctul dumneavoastră de vedere?
Stela Babău: Stăm pe loc, din păcate, la nivel de municipiu, la nivel de comunitate. Oameni care au promis marea cu sarea la alegeri nu au mai călcat de mult pe la noi, nu s-au mai dus de mult printre oameni. Avem locuri de muncă puține și salarii mici. Ne lipsesc oportunitățile. Oamenii vor să plece, dacă au unde. Asta este o crimă împotriva Beiușului, iar eu nu o accept!
De urgență, avem nevoie să vedem de la conducerea Primăriei că dă dovadă de ambiție! Nu îmi fac speranțe, dar dacă nu avem în frunte o conducere care să ne ducă, nu într-un mandat, dar în două sau trei, în poziția de a deveni un oraș atractiv și pentru localnici, dar și pentru alții, acea conducere stă acolo, și asta face, stă degeaba!
Eu am mai spus acest lucru. De ce să ne ferim de a fi ambițioși, de a avea obiective mari? Eu cred că în maximum trei mandate am putea face din Beiuș un oraș comparabil cu orice localitate similară din Austria, de exemplu! De ce să fie imposibil? Eu vă asigur că nu este! Dar pentru asta am avea nevoie de ceva ce nu avem, și e tragic, la conducerea municipiului: o conducere cu viziune și cu ambiție.
Reporter: Sunt turiștii atrași de Țara Beiușului? Ce le recomandați să viziteze celor care ajung pentru prima dată în zonă?
Stela Babău: Eu cred că Beiușul și Țara Beiușului au multe de oferit turiștilor. Și celor din Bihor și celor din țară, dar și celor din străinătate. Frumusețea Țării Beiușului și potențialul ei turistic sunt imense! De exemplu, Stâna de Vale, deși încă suferă, este un loc de neocolit pentru iubitorii de drumeții montane, de aer curat, de sălbăticie în unele zone. Este o experiență pentru cei care iubesc mersul pe jos și libertatea.
Avem de asemenea peșterile de la Meziad și Chișcău, pe care le recomand tuturor.
Nu în ultimul rând, eu suțin cu tărie inițiativa domnului Ioan Mang, care, pe vremea când deținea funcția de vicepreședinte al CJ Bihor, a depus eforturi mari și a inițiat lucrările de modernizare a Drumului Apusenilor, un drum de calitate și care oferă priveliști superbe, dar și oportunități de investiții în turism – chiar dacă pe atunci consilierii județeni ai PNL au votat împotriva demersului! Este un drum care poate aduce și locuri de muncă și venituri mai mari pentru oamenii din zonă și care va aduce, de asemenea, multe bucurii turiștilor.
Dar înainte de orice, Beiușul merită și el vizitat. Mai ales pentru bihoreni, municipiul nostru reprezintă o adevărată capitală spirituală, o tradiție, din păcate, prea puțin promovată, dar care există încă și care, cred eu, nu trebuie lăsată să piară. Iar eu cred să suntem destui care ne dorim acest lucru.
De aceea, eu invit oamenii să vină, să ne viziteze, să ne cunoască, cu bune și cu rele, să vadă chiar oportunități de investiții, să cunoască beiușenii care sunt niște oameni extraordinari și pe care eu îi admir mult. Sunt mândră de comunitatea mea!
Pentru ilustrarea acestui material au fost folosite fotografii din arhiva personală a Stelei Babău.