Curtea de Apel Oradea a hotărât, marți, să reducă la jumătate pedeapsa la care a fost condamnat, pe fond, Paul Crâșmărianu, tânărul acuzat că și-a înjunghiat mortal un coleg de muncă, pe un șantier din Cihei. Instanța de apel a ținut cont de faptul că ucigașul a fost provocat de victimă. Astfel, inculpatul va executa 6 ani de închisoare, față de pedeapsa de 12 ani de detenție pe care Tribunalul Bihor i-a aplicat-o în urmă cu o lună și jumătate.
Fapta de care este acuzat Paul Crâșmărianu s-a petrecut pe 28 decembrie 2021. Muncitor pe un șantier din Cihei, tânărul de 28 de ani, băuse în acea zi patru litri de bere și o jumătate de litru de tărie. Seara, s-a întâlnit cu colegul său Karoly Mihaly Matyasi, de 52 de ani, cu care locuia, în chirie, într-o casă din sat. După ce au mai băut câteva beri, Matyasi s-a retras în camera lui.
N-a stat mult și a revenit, cerându-i lui Crâșmărianu să-i plătească o datorie mai veche, de 60 de lei. Tânărul susține că i-a cerut să-l lase în pace, promițându-i că îi aduce banii a doua zi. Însă colegul său s-a enervat și mai tare și a devenit agresiv.
”M-a zgâriat cu unghiile pe faţă, iar eu l-am împins. (…) Întrucât mi-am pierdut răbdarea, am luat un cuţit de pe masă şi l-am înjunghiat în abdomen. (…) A căzut la pământ şi am aşteptat să-şi revină, în primă fază, dar văzând că nu se ridică, ci doar mişca din cap şi îşi dă ochii peste cap, m-am gândit să sun la salvare că poate îl salvează”, a relatat Paul Crâșmărianu în fața anchetatorilor.
Un echipaj al Ambulanței a încercat să-l resusciteze pe bărbatul lovit cu cuțitul, dar fără succes. În scurt timp la locul crimei au ajuns și polițiștii care l-au încătușat pe ucigaș.
În primă instanță, judecătoarea Georgeta Ciungan, de la Tribunalul Bihor, a reținut că ucigașul a fost provocat de atitudinea violentă a victimei, iar crima a fost comisă pe fondul unui conflict spontan, cei doi bărbați fiind în stare de ebrietate. În schimb, magistratul a observat periculozitatea deosebită a inculpatului: ”acesta a dovedit nu numai că este capabil să își exprime autoritatea prin acte de violență fizică, dar și că poate lua viața unei persoane pentru a stinge o datorie sau cel puțin pentru a opri restituirea unei sume de 60 lei.” Din acest motiv, Tribunalul Bihor a stabilit o pedeapsă de 12 ani de închisoare, ”orientată spre limita superioară a pedepsei atenuate prin aplicarea dispozițiilor prevăzute de art.396 alin.10 Cod procedură penală (recunoașterea faptei – n.n.)”.
În schimb, potrivit minutei hotărârii Curții de Apel Oradea, instanța de apel a reținut în favoarea inculpatului circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 75 alin. (1) lit. a) Cod penal – săvârşirea infracţiunii sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă. Din acest motiv, pedeapsa i-a fost redusă la 6 ani.
Comments 1