material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Cum pot să devin părintele perfect?
Am ales să folosesc denumirea cărții Cristinei Lincu în titlul articolului, tocmai pentru a-ți arăta că majoritatea trece prin dilema (im)perfecțiunii, majoritatea simte multă vină atunci când crede că greșește față de cei dragi și, nu în ultimul rând, pentru a-ți stimula interesul pentru citit 😊.
Poate nu o să reușești să devii părintele perfect dar, cu siguranță, poți să încerci sârguincios, respectând toate regulile emise de specialiști, dar și de alți părinți, citind în permanență studii în domeniu, având grijă ca familia să nu ducă lipsă de nimic și casa să fie mereu curată. Iar dacă cel mic îți spune, într-un moment de furie, că ești cel mai rău părinte din lume, poți să îți faci mea culpa și să încerci și mai asiduu să fii mai bun.
Sau ai putea să te oprești din această cursă contracronometru și să îți întorci privirea spre tine, încercând să faci pace cu gândurile presante și să îți oferi o cafea caldă pe care să o savurezi în liniște.
Cât de multă nevoie au copiii și partenerii noștri de un om perfect?
Știi, toată viața noastră creăm momente și niciodată nu știm care este momentul cel prețios ce rămâne în amintirea celor dragi. Și nici nu prea avem cum să știm dacă suntem preocupați să facem totul să iasă perfect.
De fapt, ești suficient atât cât ești, cu resursele pe care le ai, pentru familia ta și pentru copiii tăi. Cei mici te iubesc doar pentru că exiști și fiecare moment de zâmbete și joacă e perfect pentru ei. Nu o să observe curățenia exemplară și nici acel 0,1 mg de zahăr conținut de iaurtul bio pe care tocmai l-ai cumpărat.
Dar ce reușești să faci cu aceste principii stricte și rigide?
Vei pune multă presiune pe tine și pe cei dragi ai tăi. Ei vor simți că niciodată nu sunt suficient de buni și mereu vor dori mai mult, nemulțumiți fiind și uitând să trăiască momentul prezent.
Sigur, sunt câteva principii importante de respectat pentru a asigura sănătatea fizică și mentală a copiilor tăi, dar rigiditatea excesivă privind somnul, alimentația, jucăriile sau hainele piticilor nu face decât să vă împovăreze pe toți. Și cine mai poate fi eficient atunci când e împovărat?
Ce e de făcut pentru o stare de bine a întregii familii?
Bunăstarea familiei tale începe cu TINE, care citești aceste rânduri. În primul rând e important să îți faci câteva servicii. Poate ar fi bine să începi cu 20 de minute în care îți bei cafeaua CALDĂ și citești câteva rânduri sau să urmărești un filmuleț amuzant. Poate te-ar ajuta să îl lași pe cel mic să se murdărească, fără să îi ștergi obsesiv mânuțele cu dezinfectant atunci când se joacă în praf și în nisip, chiar dacă își bagă degețelele direct în gură într-o fracțiune de secundă (el așa descoperă lumea!).
Să știi că uneori chiar și copiii nu au poftă de mâncare și nu vor aprecia toate felurile eco-bio pe care i le-ai pregătit cu atâta drag. Și e ok să se întâmple asta din când în când. Nu înseamnă că nu ai gătit tu bine sau că ai greșit ordinea în care i-ai oferit gustările (din nou, el așa descoperă și învață cum e mai bine pentru el să își simtă burtica). Ba mai mult, sunt unii copii care efectiv refuză la modul cel mai serios să mănânce cantitățile pe care le dorești tu. Asta nu înseamnă că sunt bolnavi sau că vor fi. Pur și simplu acesta este sistemul lor digestiv și de atât au nevoie ca să trăiască și să crească.
Dacă nu îi calculezi orele și programul de somn, dacă nu îl trezești când graficul spune că a dormit destul și dacă îi oferi libertatea de a alege cât să doarmă și de câte ori pe zi (sigur, respectând un echilibru) este foarte posibil ca voi toți să fiți mai relaxați, mai odihniți și mai bucuroși.
Uneori copiii mai cad, se mai lovesc, se mai ceartă și e ok să apară și evenimentele acestea. Important este să găsească niște brațe calde atunci când se întorc la noi și o lecție de învățat din acea experiență. Dacă înainte să îl îmbrățișezi l-ai certat, nu ești o mamă rea, doar te-ai speriat, iar acum ai și tu de învățat o lecție din asta. 😊
Timpul pentru tine este la fel de important ca și timpul petrecut împreună cu familia, fără tehnologie și implicați 100% în momentul prezent. Atunci când petreci momente frumoase, vei observa cum te încarci cu răbdare, sănătate și tot ce e pozitiv. La fel și cei din familia ta. Vei observa relații mai bune între copii, relații mai bune cu partenerul de viață și o relație mai bună cu tine însăți (parcă deja nu te mai deranjează atât colăceii de pe burtică 😊). Nu e obligatoriu ca acest timp să însemne ore întregi sau chiar zile. Știu că e greu de obținut. 15 sau 30 de minute de timp de calitate sunt mai valoroase decât ore de stres, reguli sau polemici.
Azi e un articol cu multe zâmbete pentru că asta am vrut să îți transmit: un părinte relaxat și fericit înseamnă o familie relaxată, fericită și cu pitici cuminți.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor… Sau nu? – Despre teoria conspirației la români
- Impactul divorțului asupra… părinților!
- Când iubirea devine patologică?
- Huggy Wuggy – prieten sau dușman? Cum gestionăm jucăriile copiilor
- Stilurile de atașament și comunicarea în cuplu
- Libertate, orgoliu vs. iubire și cei 4 călăreți ai apocalipsei
- A uita e omenește, dar… Când uitarea devine patologică?
- Fă ca părerea ta să conteze, acasă și în societate!
- Gândesc, deci exist! Dar contează ce gândesc?
- Sunt părinte de adolescent, ce să fac?
- Adolescența – cât adevăr și câtă provocare?
- Când timpul de ecran devine ”prea mult”?
- Război și războinici prin ochi de pitici
- Luptă, fugi sau… adaptează și reinventează
- Prințul pe cal alb și escrocul de pe Tinder
- Frica e rușinoasă sau e sănătoasă? O imagine a anxietății
- Atașamentul și cele cinci limbaje ale iubirii
- Tantrumul copiilor și cum îl gestionăm
- Astăzi sunt depresiv… sau nu? (VIDEO)
- Emoțiile. Schimbarea începe cu mine!
- Unde mama/tata lovește, acolo crește?
Mulțumesc! 🙂