Un complet de 5 judecători din cadrul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, achitarea definitivă a politicianului bihorean Vasile Blaga într-un dosar de trafic de influenţă. Fostul secretar general al PDL a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, sub acuzația că ar fi primit de la o firmă 700.000 de euro pentru a o ajuta să obţină contracte cu două companii naţionale.
Conform minutei hotărârii ÎCCJ, completul de 5 judecători a respins, ”ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Blaga Vasile împotriva sentinţei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 1240/3/2017*. Cheltuielile judiciare avansate de stat ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina acestuia. Obligă apelantul intimat inculpat Blaga Vasile la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.”
Acuzațiile formulate de DNA
În noiembrie 2016, procurorii DNA Ploiești l-au trimis în judecată pe Vasile Blaga, care era pus sub control judiciar și era acuzat de trafic de influență.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, Blaga era acuzat că ar fi primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de Horațiu Bruno Berdilă, suma totală de 700.000 de euro.
Banii ar fi fost dați ”în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ștefan Gheorghe, vicepreședintele respectivei formațiuni politice (500.000 euro) și printr-un alt intermediar (200.000 euro).”