Profesorul Sorin Cuc, cel care a câștigat, anul trecut, funcția de director al școlii ”Avram Iancu” din Oradea, a fost inculpat, luni, de DNA, în dosarul penal care vizează suspiciuni de fraudare a concursului pentru directorii de școli din Bihor. Cuc a fost citat la DNA Oradea și i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat, sub acuzația de complicitate la participație improprie la abuz în serviciu, prin faptul că, declarând contestație cu privire la prima notă, ar fi creat cadrul pentru a-i fi modificate răspunsurile. Profesorul s-a prevalat de dreptul la tăcere în fața procurorilor, refuzând să discute și cu jurnaliștii la ieșirea din sediul DNA.
Însoțit de un avocat, profesorul Sorin Cuc și-a făcut apariția la DNA Oradea cu puțin înainte de ora 14:00. Nu a stat mult înăuntru, iar după mai puțin de 20 de minute a ieșit fără să facă nicio declarație.
La DNA Oradea a fost citată, pentru ora 13:00, și șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, dar aceasta nu s-a prezentat, pe motiv de… concediu. Urmează ca procurorii anticorupție să o citeze la o dată ulterioară, pentru a-i aduce și ei la cunoștință calitatea de inculpat.
”Practic, DNA Oradea și-a consolidat poziția, administrând probe în sensul trimiterii acestora (Sorin Cuc și Mioara Țigan – n.n.) în judecată. Dobândirea calității de inculpat reprezintă un pas înainte în desfășurarea anchetei. Cel mai probabil se va da o soluție de trimitere în judecată. Evident, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar ancheta merge înainte – se pare că există probe care justifică această acuzație”, a declarat, la ieșirea din DNA, avocatul Cosmin Buta, în calitate de avocat substituent pentru Gheorghina Bîrlădeanu, fosta directoare a școlii ”Avram Iancu”, cea care a sesizat neregulile de la concursul pentru directorii de școli din Bihor, din 2021.
Avocatul Buta a explicat că, din punct de vedere procedural, o dată pusă în mișcare acțiunea penală, cel mai probabil se va emite o decizie de trimitere în judecată.
Contactat telefonic, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat că a aflat de la jurnaliștii BihorJust despre inculparea profesorului Sorin Cuc. ”M-ați luat prin surprindere, nu știam de această măsură (inculparea directorului Sorin Cuc – n.n.). Trebuie să mă consult în acest sens cu juriști și cu reprezentanți ai Ministerului Educației și vom vedea la ce măsuri trebuie să se ajungă în situația dată”, a precizat inspectorul școlar general Abrudan.
BihorJust a încercat să o contacteze și pe directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, dar aceasta nu a răspuns mesajului pe care i l-am trimis.
Reamintim că, pe 10 februarie 2022, DNA Oradea le-a adus la cunoștință Mioarei Țigan (foto stânga), șefa Casei Corpului Didactic Oradea, și lui Sorin Ioan Cuc, directorul școlii ”Avram Iancu” din Oradea, calitatea de suspecți în dosarul ce privește suspiciuni de fraudare a concursului. În privința acestora au fost formulate acuzații de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Potrivit surselor BihorJust, sunt suspiciuni că profesorul Cuc ar fi folosit cerneală ”simpatică” atunci când a completat lucrarea de concurs. Cerneala ar fi dispărut după un timp, iar lucrarea i-ar fi fost completată ulterior cu răspunsuri corecte, astfel încât nota să-i fie modificată, după contestații, de la 5,60 la 7, exact cât a avut nevoie pentru a intra la proba interviului, pe care a câștigat-o în detrimentul profesoarei Bîrlădeanu și a fost numit director. Cea care ar completat ulterior răspunsurile corecte ar fi fost Mioara Țigan, care, însă, a negat constant orice implicare în acest caz.
CITIȚI, pe aceeași temă:
- ”Fraudă ca-n filme”, cu cerneală ”simpatică”, la concursul pentru directorii de școli din Bihor | DNA i-a pus sub învinuire pe șefa Casei Corpului Didactic și pe directorul școlii ”Avram Iancu”
- Cazul cernelii ”simpatice” de la concursul pentru directorii de școli din Bihor – tăcerea de dincolo de răspunsurile DNA și Ministerului Educației
- 1.000.000 de euro, daune morale cerute în dosarul de fraudare a concursului pentru directorii de școli din Bihor | Suma este solicitată ”tuturor persoanelor vinovate”, IȘJ Bihor și Ministerului Educației
De unde știa Barladeanu de cerneala “simpatică”? A folosit și ea “procedura”?
Sper să nu se uite de ce a demisionat. A scapat ieftin.
Sigur este implicat și șeful Isj Bihor.
Ca multe posturi a dat pe sub mana!