Parchetul de pe lângă Înalta Curte și Casație (PÎCCJ) a anunțat, luni, că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității (art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal) în privința războiului din Ucraina. Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Potrivit sursei citate, investigația a fost demarată la mai bine de patru luni și jumătate de la momentul în care, pe 24 februarie 2022, ”Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran”.
”Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.
Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României”, a transmis Parchetul General.
Acesta a arătat că legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român. ”Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române”, a mai precizat PÎCCJ.
Chestionarul din cadrul anchetei Parchetului General îl găsiți AICI.
DOCUMENT – Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție: