Băncile ar putea fi obligate să prezinte clienților comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu, chiar înainte de inițierea plății, la bancomat (ATM) și la punctele de vânzare. Un proiect legislativ, ce urmărește implementarea în legislaţia autohtonă a celor mai recente modificări privind plăţile transfrontaliere din Uniunea Europeană, se află acum la Consiliul Economic și Social (CES) pentru avizare.
”Se impune transparenţa comisioanelor şi a cursului de schimb utilizat pentru a asigura comparabilitatea şi pentru a-i permite plătitorului să facă o alegere în cunoştinţă de cauză. Comisioanele de conversie monetară pentru toate plăţile cu cardul ar trebui să fie exprimate în acelaşi mod, şi anume ca un adaos procentual la cele mai recente rate de schimb valutar de referinţă euro disponibile, emise de Banca Centrală Europeană”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern (HG).
Informarea legată de comisioane vizează comisionul de conversie monetară, comisioanele de operaţiune, comisioanele aplicate transferului efectuat online.
În urma plății, clientul va trebui să primească o chitanţă sau un document similar care va cuprinde preţul bunurilor sau al serviciilor care urmează să fie cumpărate și comisioanele de conversie monetară din lei în euro sau invers.
În cazul în care băncile, casele de schimb valutar, ori operatorii de plată nu vor respecta cele impuse, vor risca amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei.
DOCUMENT – Proiectul de HG privind transpunerea regulamentului plăților transfrontaliere în UE: