Programul Start-Up Nation 2022 va fi lansat pe data de 19 iulie 2022, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, la Guvern, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu. Prin acest program firmele noi vor putea primi fonduri nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei fiecare. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.
Perioada de înscriere va fi de 30 de zile lucrătoare, până la 1 septembrie ora 20:00 iar înscrierea proiectelor, în vederea obţinerii finanţării, se va efectua exclusiv online pe platforma granturi.imm.gov.ro.
Potrivit ministrului, pe lângă cei 10.000 de beneficiari prognozaţi ai pilonului de bază, sunt estimați circa 1.000 de beneficiari din diaspora.
În cadrul etapei de înscriere pentru cei doi piloni, respectiv Start-Up Nation România şi Start-Up Nation Diaspora, aplicanţii, cu profilul, user şi parola generate, vor completa, semna electronic, încărca şi transmite formularul electronic de înscriere.
”Bugetul pentru acest an va fi de 520 de milioane de lei, dintre care 500 de milioane credite de angajament, 20 de milioane credite bugetare. Bugetul total necesar va fi de 2,2 miliarde de lei. În urma discuțiilor avute la MF am primit asigurarea că vom primi finanțare la rectificare pentru a putea implementa în totalitate acest program. Vor fi granturi maxime de 200.000 de lei prntru cei care vor crea minimum două locuri noi de muncă și de maximum 100.000 de lei pentru cei care vor crea doar un loc de muncă”, a declarat Daniel Cadariu.
Condiții
Prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii vor putea beneficia de granturi pentru IMM-urile înființate începând cu data de 1 ianuarie 2020, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:
- Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
- Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
Mai multe detalii despre beneficiarii eligibili puteți afla – AICI.
Procedura de implementare a programului, precum și anexele acesteia pot fi consultate – AICI.
Comments 1