Material sintetizat de Bogdan Beie, student în Drept
Încheiere finală camera preliminară nr. (…)/2022 din 16.05.2022 – Tribunalul Bihor
În actul de sesizare s-a reţinut că inculpatul (…), în data de 02.09.2021, în jurul orei 20:20, împreună cu inculpata (…), a deposedat-o prin violență pe persoana vătămată (…) în timp ce se afla pe trotuar în dreptul imobilului situat în Oradea, str. B-dul Dacia, nr. (…) prin aceea că a împins-o pe persoana vătămată, care a căzut pe scări, după care i-a smuls geanta pe care o purta pe umăr, în care se afla un portmoneu cu suma de 100 lei, carte de identitate, card bancar, abonament OTL, o legătură chei și un telefon mobil marca HUAWEI, care a căzut din geantă în momentul în care inculpatul alerga cu aceasta.
De asemenea, s-a reţinut faptul că inculpata (…), în data de 02.09.2021, în jurul orei 20:20, a deposedat-o prin violență pe persoana vătămată (…) în timp ce se afla pe trotuar în dreptul imobilului situat în (…), str. B-dul Dacia, nr. (…), prin aceea că după ce inculpatul (…) a împins-o pe persoana vătămată și i-a smuls geanta pe care o purta pe umăr, i-a sustras prin violență acesteia plasa cu bunuri alimentare, după care a fugit de la locul faptei.
La data de 08.11.2021, inculpata (…), prin avocat a invocat mai multe cereri şi excepţii, respectiv:
1. Inculpata a solicitat sancționarea nulității tuturor actelor de urmărire penală ca fiind efectuate cu încălcarea dreptului la apărare și la un proces echitabil, raportat la nerespectarea principiului loialității în administrarea probelor.
2. Inculpata a solicitat să se constate nulitatea dispoziției de trimitere în judecată din Rechizitoriul emis în data de 14.10.2021 în dosarul nr. (…)/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, întrucât vizează o faptă pentru care nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală.
3. Inculpata a solicitat să se constate nulitatea absolută a ordonanței de reconstituire din data de 04.09.2021, cu consecința excluderii automate și necondiționate de la dosarul cauzei a procesului-verbal de conducere în teren din data de 04.09.2021 și a planșei foto anexate.
4. Inculpata a solicitat să se constate nulitatea absolută a ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale din data de 04.09.2021.
5. În final, inculpata a solicitat să se constate neregularitatea rechizitoriului din data de 14.10.2021 emis în dosarul nr. (…)/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, raportat la nedescrierea clară a faptei de tâlhărie, prevăzută și sancționată de art. 233 Cod penal, reținută în sarcina sa.
La primul termen de judecată, s-a invocat din oficiu nulitatea absolută a procedurii de cameră preliminară pentru încălcarea dispoziţiilor art. 90 lit. c) C.pr.pen., privind asistenţa juridică obligatorie a inculpatului (…).
Potrivit citativului de la fila 1 şi rezoluţiei din 05.01.2022 de la fila 14 din dosarul de fond, rezultă că nu s-a desemnat apărător din oficiu pentru inculpatul (…) (trimis în judecată pentru infracţiunea de tâlhărie prevăzută de art. 233 C.penal), inculpat care nu a formulat cereri şi excepţii în cauză şi nu a fost prezent la termenul stabilit de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond pentru soluţionarea cererilor şi excepţiilor formulate de coinculpata (…). Astfel, procedând la verificarea procedurii de citare, se constată că acest inculpat a fost citat pentru primul termen stabilit în baza art. 345 alin. (1) C.p.p., la adresa de domiciliu, din Oradea, (…) fiind returnată la sediul instanţei (cu menţiunea destinatar lipsă de la domiciliu) – fila 18 dosar fond, cu toate că în cuprinsul rechizitoriului şi al declaraţiilor date în cauză se menţionează că acesta locuieşte fără forme legale la adresa Oradea, (…) jud. Bihor, adresa aleasă pentru a-i fi comunicate actele de procedură.
Rechizitoriul a fost comunicat ambilor inculpaţi în contextul verificării măsurii preventive a controlului judiciar, potrivit menţiunii din 21.10.2021 de la fila 2 dosar cameră preliminară fond. În drept, reţinem faptul că potrivit art. 90 lit. c) C.p.p., în cursul procedurii de cameră preliminară, asistenţa juridică a inculpatului este obligatorie în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani. Inculpatul (…) a fost trimis în judecată pentru infacţiunea de tâlhărie prevăzută de art. 233 C.p.p., pentru care maximul legal este de 7 ani închisoare, fiind astfel obligatorie desemnarea unui apărător din oficiu în vederea exercitării dreptului de a formula cereri şi excepţii în termenul legal de 20 de zile de la comunicarea rechizitoriului, dar şi pentru punerea în discuţie contradictorie a eventualelor cereri şi excepţii invocate de celelalte părţi.
Potrivit art. 281 alin. (4) lit. a) C.p.p., încălcarea dispoziţiilor legale prevăzute la art. 281 alin. (1) lit. f) „trebuie invocată până la închiderea procedurii în cameră preliminară, dacă încălcarea a intervenit în procedura camerei preliminare”. Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 88/2019 s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. 281 alin. (4) lit. a) din Codul de procedură penală raportat la art. 281 alin. (1) lit. f) din acelaşi act normativ sunt neconstituţionale. În esenţă, Curtea Constituţională a avut în vedere faptul că prin instituirea unui termen înăuntrul căruia se poate ridica excepţia nulităţii absolute în cazul neasistării de către un apărător în faza procedurii camerei preliminare, deşi legea prevedea obligativitatea acestui lucru, legiuitorul goleşte de conţinut însuşi dreptul fundamental la apărare, asigurat prin asistarea de către un avocat numit din oficiu, în cazurile expres prevăzute de lege. Astfel a reţinut că deşi nerespectarea obligaţiei de către organul judiciar este sancţionată de legiuitor cu nulitatea absolută, sancţiunea aplicabilă apare ca fiind lipsită de eficienţă în condiţiile instituirii unui termen (încheierea procedurii în camera preliminară) până la care se poate invoca nulitatea absolută ce decurge din nerespectarea în faza camerei preliminare a dispoziţiei referitoare la obligativitatea asistării de către avocat. Totodată, a învederat că rezultatul procedurii în camera preliminară referitor la stabilirea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală are o influenţă directă asupra desfăşurării judecăţii pe fond, putând să fie decisiv pentru stabilirea vinovăţiei/nevinovăţiei inculpatului. Or, având în vedere importanţa acestei etape, precum şi faptul că, în cazurile pentru care legea reglementează asistenţa obligatorie, dreptul la apărare nu poate fi exercitat în mod efectiv decât prin prezenţa apărătorului, Curtea a constatat că reglementarea unei noi faze a procesului penal nu reprezintă un motiv întemeiat, care să justifice legiferarea unui termen (încheierea procedurii în camera preliminară) până la care încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la asistarea obligatorie a inculpatului intervenită în procedura camerei preliminare să poată fi invocată.
În plus, constatăm că inculpatul (…) s-a aflat în imposibilitatea obiectivă de a formula contestaţie împotriva încheierii finale de cameră preliminară pronunţate în cauză, în condiţiile în care nu a fost legal citat la domiciliul procesual ales (f. 65 d.u.p.), nu a avut asigurat apărător din oficiu, iar încheierea finală de cameră preliminară nu i s-a comunicat la domiciliul procesual ales, ci la adresa de domiciliu, fiind returnată la sediul instanţei în plic sigilat (a se vedea plicul de corespondenţă de la f. 21 dosar cameră preliminară fond).
PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII DISPUN
În temeiul art. 281 alin. (1) lit. f) şi alin. (4) C.pr.pen., raportat la Decizia Curţii Constituţionale nr. 88/2019, constată nulitatea absolută a procedurii de cameră preliminară pentru încălcarea dispoziţiilor art. 90 lit. c) C.pr.pen., privind asistenţa juridică obligatorie a inculpatului (…).
Desființează în totalitate Încheierea penală nr. (…)/2022 din data de 15.02.2022, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Oradea si trimite cauza spre rejudecare la Judecătoria Oradea.
CITIȚI din categoria #jurisprudență:
- Imposibilitatea obiectivă de a achita despăgubirile civile. Cerere de liberare condiţionată întemeiată
- Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Evaluarea netemeinică a condiției neplății despăgubirilor civile cu rea-credință
- Conducător auto, condamnat pentru că a șofat având o alcoolemie ”extraordinar de mare”, de 5,20 la mie
Comments 1