Tinerii bihoreni care nu sunt nu sunt încadrați profesional și nici nu urmează vreun program educațional sau de formare pot învăța gratuit o meserie. După absolvirea cursului, vor primi bani pentru orele în care au fost prezenți și vor avea șanse mai mare în găsirea unui loc de muncă.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, în calitate de partener al beneficiarului Agenţia Judeţeana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, implementează proiectul „SICONET – Servicii Integrate, Calificare şi Ocupare, pentru tinerii NEETs”, destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.
”Scopul proiectului este de a veni în sprijinul tinerilor NEETs, adică tinerii care nu se află în nicio formă de învățământ, dar nici pe piața muncii nu se regăsesc. Cursurile sunt cu titlu gratuit, sunt în meseriile: lucrător comercial, cameristă, îngrijitor persoane vârstnice, operatori CNC – un job foarte căutat în parcurile industriale, lăcătuș mecanic, meserii care lipsesc astăzi pe piața muncii”, a declarat pentru BihorJust, directorul executiv al AJOFM Bihor, Csaba Bekesi.
Șeful AJOFM Bihor a explicat și cum vor fi plătiți absolvenții cursurilor. ”Cei care vor absolvi cursurile noastre, pe lângă faptul că își vor găsi mai repede un loc de muncă, vor primi și o indemnizație de 5 lei pe oră”.
De exemplu, pentru un curs de operator CNC care durează 720 de ore, tinerii absolvenți vor primi la final 3.600 de lei indemnizație unică.
Condiții
Pentru a fi eligibil în grupul țintă o persoană trebuie să îndeplinească în mod cumulativ urmatoarele condiții:
- Să fie tânar NEETs (Not in Education, Employment, or Training) cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani
- Să fie înregistrat și profilat de SPO (Serviciul Public de Ocupare)
- Să aibă domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare Nord Vest şi Vest
În prezent, în Regiunea Nord-Vest, sunt informaţi un număr de 1.666 tineri NEETs şi înregistraţi în grupul țintă un număr de 431 tineri NEETs, din care:
- 76 tineri NEETs, au participat la programe de formare antreprenorială specifică în conformitate cu standardele existente
- 7 tineri NEETs, au dorit să dezvolte o afacere iar planurile de afaceri propuse au fost finanţate în limita bugetului stabilit
- 187 tineri NEETs, participanţi la cursurile de formare profesională
- 431 tineri NEETs, care au beneficiat de servicii specializate pentru stimularea ocupării – servicii de medierea muncii.
- 180 tineri NEETs din grupul ţintă s-au încadrat în muncă.
Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, are o durata de 24 luni şi va fi implementat în Regiunea Vest şi Regiunea Nord-Vest, în intervalul 22 septembrie 2021 – 21 septembrie 2023.