Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat achitările pe care Curtea de Apel Cluj le-a pronunțat anul trecut în dosarul în care a fost trimis în judecată fostul judecător Mircea Pușcaș, de la Curtea de Apel Oradea. Completul Curții Supreme, din care a făcut parte și fosta judecătoare a Curții de Apel Oradea Laura Soane, a respins apelurile a doi inculpați și pe cel al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. De precizat că față de judecătorul Pușcaș procurorii clujeni nu au declarat apel, astfel că achitarea acestuia, dispusă anul trecut pe motiv că fapta de luare de mită de care a fost acuzat nu există, a devenit definitivă pe 27 aprilie 2021, prin neapelare.
Extras din minuta hotărârii 142/2022 dată în dosarul 1043/33/2013*:
Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, privind pe inculpaţii Cocian-Iepan Petru, Halas Mihai şi Teleptean Mihăiţă, precum şi de numita Mihai Lenuţa împotriva sentinţei penale nr. 71 din 9 aprilie 2021 şi a încheierii din data de 3 iulie 2020, pronunţate în dosarul nr. 1043/33/2013* al Curţii de Apel Cluj – Secţia Penală şi de Minori.
Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de avocat Lele Alexandru, pentru inculpatul decedat Mihai Ioan Adrian, împotriva aceleiaşi hotărâri.
Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj rămân în sarcina statului. (… Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iulie 2022.
Reamintim că ex-magistratul Mircea Pușcaș a fost trimis în judecată sub acuzația că, în 2012, pe când era judecător la Curtea de Apel Oradea, ar fi pretins de la două persoane ”să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare decât prețul real al mașinii (o diferență de aproximativ 10.000 euro), pentru ca în schimb să pronunțe o soluție favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curții de Apel Oradea”.
În 2016, fostul judecător a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la 5 ani de închisoare, pedepse cu detenția primind și ceilalți patru inculpați din dosar. Hotărârea instanței clujene a fost atacată cu apel, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în iunie 2019, rejudecarea cauzei, tot la Curtea de Apel Cluj. Unul dintre inculpați a decedat între timp, iar ceilalți au fost achitați la începutul lunii aprilie 2021.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a atacat hotărârea la Înalta Curte. Mircea Pușcaș a fost singurul dintre inculpați care nu a fost vizat de calea de atac exercitată de către procurori. Astfel, prin neapelare, hotărârea de achitare a fostului magistrat a devenit definitivă pe 27 aprilie 2021. O dată cu hotărârea ÎCCJ din 21 iulie 2022, și achitările în cazurile celorlalți inculpați au devenit definitive.
Sentința ÎCCJ în acest caz a fost prezentată în premieră de Lumea Justiției.
Comments 1