Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au anunțat, miercuri, că au dispus trimiterea în judecată a unei femei de 54 de ani, din Vârciorog, acuzată că și-a ucis soțul cu mai multe lovituri de bâtă. Elena Maria Blaga este suspectată că a lăsat victima să moară, fără să anunțe ambulanța pentru a-i acorda ajutor medical. În același dosar a fost inculpat un martor, care ar fi mințit în timpul anchetei pentru a justifica legitima apărare invocată de soția acuzată de omor.
Crima s-a petrecut în seara de 1 mai 2022, în localitatea Vârciorog. Potrivit anchetatorilor, după ce s-au certat, aducându-și reciproc reproșuri și înjurii, femeia și-a atacat soțul de 58 de ani cu o bâtă, lovindu-l de mai multe ori, mai ales în zona capului.
”Inculpata l-a agresat pe soţul său (…) cu o bâtă din material lemnos cu lungimea de 130 cm și diametrul de 3 cm, aplicându-i multiple lovituri active (16 lovituri conform constatarii medico-legale), la nivelul capului si trunchiului, având drept urmare leziuni, ce au determinat o insuficiență cardio respiratorie acută mixtă (…), între leziunile de violenţă de la nivelul extremităţi cefalice şi decesul victimei, existând legătură de cauzalitate directă, necondiţionată”, a transmis biroul de presă al Parchetului Bihor.
Procurorii susțin că este evidentă intenția femeii de a-și omorî soțul, prin faptul că i-a aplicat un număr foarte mare de lovituri, ”dincolo de ce era necesar pentru a o ucide”. În plus, inculpata nu a încetat loviturile nici după ce bărbatul zăcea la pământ. În plus, ”în jurul orei 1:40 a vizitat-o pe victimă, ce încă mai trăia, dar nu a avut nicio intenție de a solicita un echipaj medical care să-i acorde ajutor”.
Elena Maria Blaga a fost trimisă în judecată pentru violenţă în familie în forma omorului, în timp ce un martor a fost inculpat ulterior pentru mărturie mincinoasă. ”Inculpatul şi-a adaptat declarația de martor din data de 6 iunie 2022 conform tezei probatorii a legitimei apărări invocate de către inculpata B.M., încercând prin noua descrierea a situației de fapt să confirme declarațiile inculpatei”, au detaliat procurorii.
Arestată și apoi pusă sub control judiciar: ”Există suspiciunea că a acționat în legitimă apărare”
Femeia a fost arestată pe 3 mai 2022, dar șase zile mai târziu Curtea de Apel Oradea a pus-o sub control judiciar.
”Din probele administrate în faţa completului de doi judecători de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Oradea, în data de 09.05.2022 rezultă că în ultimul an inculpata BLAGA ELENA MARIA a fost supusă unor multiple agresiuni fizice şi psihice de către soţul acesteia Blaga Aurel (victima), care era consumator cronic de spirt medicinal, aflat în cea mai mare parte a timpului în stare de ebrietate şi având multiple episoade de internare în spitale de psihiatrie, reacţia inculpatei survenind pe fondul atacului violent exercitat de către victimă în data de 1 mai 2022 în urma căruia inculpata a suferit mai multe leziuni traumatice la nivelul trunchiului şi al capului. Tot din aceste probe rezultă că inculpata este o persoană integrată social, care munceşte, se ocupă de gospodărie, care nu prezintă un pericol social concret pentru comunitatea în care locuieşte şi care a fost victima agresiunilor domestice repetate exercitate de către soţ”, arătau judecătorii Curții.
Potrivit acestora, parchetul nu a probat decât comiterea unei fapte tipice, din probele administrate, ”până la acest moment procesual existând suspiciunea rezonabilă că inculpata a acţionat în condițiile legitimei apărări ori a excesului neimputabil de legitimă apărare în faţa atacului violent al soţului său”. Instanța mai arăta că Parchetul nu a dispus efectuarea unei investigații medico-legale care să lămurească cauza traumatismelor vizibile la nivelul feţei inculpatei, preponderent în zona ochiului drept ori la nivelul omoplatului drept sau dacă parte din leziunile descoperite pe corpul victimei erau consecinţa unor acte de autoagresiune ori a căderii anterioare a inculpatului în timpul deplasării în propria locuinţă, pe fondul consumului de alcool
”Nu au fost administrate probe din care să rezulte periculozitatea socială concretă a inculpatei, parchetul rezumându-se că susţină întrunirea acestei condiţii necesare pentru privarea de libertate a inculpatei numai prin raportare la gravitatea faptei tipice, cu privire la care la acest moment procesual există suficiente dubii dacă întrunește şi celelalte trăsături esenţiale apte să conducă la calificarea acesteia ca infracţiune”, se arată în încheierea din 9 mai 2022 a Curții de Apel Oradea.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bihor.