De un an și jumătate, de verificarea și anchetarea cazurilor de abuz împotriva animalelor, precum și de salvarea și protejarea necuvântătoarelor aflate în pericol se ocupă polițiști anume pregătiți, care fac parte din Biroul pentru Protecția Animalelor din Poliția Bihor. Aceștia răspund diverselor sesizări făcute de cetățeni sau verifică informații apărute pe internet sau în presă în legătură cu diferite cazuri de abuzuri contra animalelor. Și nu sunt deloc puține: doar în acest an au fost peste 230 de intervenții ale polițiștilor din această structură. Detalii despre activitatea Biroului pentru Protecția Animalelor din Poliția Bihor ne-a oferit șefa acestei secțiuni, comisarul-șef Nicoleta Alb.
Ce este și ce face Poliția Animalelor
Reporter: Pentru cei care încă nu știu, cu ce se ocupă, concret, Poliția Animalelor?
Nicoleta Adriana Alb, șefa Biroului pentru Protecția Animalelor – Poliția Bihor: Biroul pentru Protecția Animalelor Bihor este o structură creată în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor la sfârșitul anului 2019, operațională începând cu februarie 2021, aceasta având ca scop combaterea faptelor de natură contravențională și penală referitoare la animale și protecția acestora, regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, gestionarea câinilor fără stăpân și, mai ales, luarea măsurilor imediate pentru protecția animalelor aflate în pericol.
Reporter: Ce presupune munca dumneavoastră de zi cu zi?
Nicoleta Adriana Alb: Avem intervenții la apelurile 112, la sesizări, petiții făcute de cetățeni, cu privire la condițiile de bunăstare ale animalelor. Concret, în cazul unei sesizări, o echipă din cadrul Biroului, formată dintr-un polițist și un ofițer specialist medic-veterinar, se deplasează la fața locului, unde efectuează verificări și iau măsurile ce se impun în vederea salvării animalului și sancționării proprietarului/deținătorului, în situațiile în care se impun, sau întocmesc dosare penale dacă se constată săvârșirea de infracțiuni.
Reporter: S-au obișnuit bihorenii cu existența unei părți din Poliție specializată cu protecția animalelor?
Nicoleta Adriana Alb: Bihorenii știu că funcționăm și ne cunosc atribuțiile, dovadă fiind numărul crescut de sesizări, petiții și apeluri înregistrate față de perioada similară a anului trecut. Suntem chemați să intervenim în tot felul de situații, în care proprietarii/deținătorii animalului nu-și îndeplinesc obligațiile ce le revin, potrivit prevederilor art. 5 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor, respectiv de a le asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare, îngrijire și atenție ori asistență medicală.
De la începutul acestui an am avut 234 intervenții, sesizări și controale; s-au efectuat deplasări și verificări la fața locului, luându-se măsurile ce se impun, în sensul aplicării de sancțiuni sau întocmirii de dosare penale. În plus, Biroul pentru Protecția Animalelor s-a sesizat din oficiu cu privire la anumite fapte de natură contravențională sau penală, pe care le-am constatat în mod direct, fie la fața locului, fie prin postări pe rețelele de socializare, fapte de încălcare a prevederilor legale privind condițiile de deținere a animalului sau bunăstarea acestuia, cazuri de maltratare sau neacordare de tratamente medicale.
”Scopul nostru nu e să dăm amenzi”
Reporter: Care sunt cele mai mari amenzi pe care le-ați dat?
Nicoleta Adriana Alb: Cele mai mari amenzi au fost în valoare de 12.500 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 55/2002, respectiv OUG nr. 155/2001. Doresc să precizez faptul că scopul înființării noastre este acela de a veghea la respectarea drepturilor necuvântătoarelor, de a preveni abuzul asupra acestora și, bineînțeles, de a sancționa relele tratamente, cruzimile sau suferințele la care le supun oamenii cu intenție sau prin nepăsarea și indiferența manifestată față de acestea.
Prin urmare, nu avem un scop în sine în a aplica amenzi. Scopul nostru este de a conștientiza populația că un animal de companie este o viață pe care ți-o asumi tu, om, ființă superioară și rațională.
Reporter: Ce dotări are Poliția Animalelor?
Nicoleta Adriana Alb: În legătură cu dotările biroului, menționez că avem un spațiu al nostru, situat în Oradea, pe Strada Independenței, nr. 13, unde avem birourile, fiind dotați cu două autovehicule din care unul este bine-cunoscutul Ford Ranger ce poartă sigla Poliției, respectiv Protecția Animalelor, și o Dacia Logan. De asemenea, avem în dotare o trusă medicală de prim-ajutor, crose, cuști transportatoare și cititoare de microcipuri, care ne ajută în identificarea în teren a unui animal pierdut ori abandonat.
În acest sens, doresc să atrag atenția deținătorilor de animale, în special de câini, importanța pe care o are identificarea prin microcipare a animalului. Aceasta este o obligație prevăzută de lege, iar dacă nu este respectată, se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.
Este esențial ca animalul să fie înregistrat, de medicul veterinar sau unitatea medical-veterinară care a efectuat microciparea, în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS). Fără această măsură, proprietarul animalului găsit nu poate fi identificat.
În acest sens, pot să amintesc două cazuri cu deznodământ fericit, soluționate în această săptămână, cazuri în care doi câini care s-au speriat de furtună și au fugit de acasă au fost găsiți și redați stăpânilor și datorită faptului că erau înregistrați în RECS. Deci, recomandăm ca atunci când proprietarii animalelor se duc cu câinii la cabinetele veterinare pentru microcipare să îi reamintească medicului veterinar să înregistreze numărul de microcip în registrul mai sus amintit.
Cazul celor 12 câini chinuiți prin înfometare
Reporter: Trebuie ca polițistul din această structură să fie un iubitor de animale?
Nicoleta Adriana Alb: Da, consider că trebuie să fii un iubitor de animale, să empatizezi cu ele, pentru că noi suntem înființați tocmai pentru a veghea la respectarea drepturilor pe care necuvântătoarele le au. Or, dacă tu nu iubești animalul, nu văd cum ai reuși să atingi scopul și obiectivele pentru care am fost înființați.
Reporter: Este importantă colaborarea dintre Poliția Animalelor și asociaţiile de protecţie a animalelor?
Nicoleta Adriana Alb: Colaborăm foarte bine cu asociațiile și fundațiile de protecția animalelor, având în vedere faptul că avem ca obiectiv comun bunăstarea animalelor, respectarea drepturilor acestora și salvarea lor.
Aceasta colaborare a căpătat o valoare și mai mare în contextul noilor modificări legislative, respectiv ale Legii nr. 138/2022, care arată că, în cazul în care polițiștii constată că un animal se află într-o stare de pericol, poate fi emis de îndată ordin de plasare în adăpost a animalului sau „să îl încredințeze unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări servicii medicale încheiat cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”.
Reporter: Care vi s-a părut cel mai dur caz de până acum?
Nicoleta Adriana Alb: Sunt mai multe, dar parcă cel mai cutremurător a fost cel al 12 câini înfometați pe care i-am ridicat dintr-o comună din Bihor. Pe numele unei persoane a fost întocmit dosar penal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor prin înfometare.
”Am doi câini, dintre care unul este de la adăpost”
Reporter: Ce acțiuni v-ați propus pentru viitorul apropiat?
Nicoleta Adriana Alb: Ne dorim ca, împreună cu instituțiile abilitate, respectiv primării și DSVSA, alături de asociații, fundații și Colegiul Medicilor din Bihor, să organizăm campanii de sterilizare a câinilor, pentru că numai așa vom putea salva animalele de la moarte. Încercăm să transmitem proprietarilor de câini și pisici importanța și necesitatea sterilizării acestora. De precizat că nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Acest act medical-veterinar poate duce la reducerea fenomenului de abandon al acestor animale și la diminuarea celor fără stăpân, aflate pe domeniul public.
Un alt proiect important pe care dorim să îl derulăm, alături de asociații și fundații, este cel referitor la campaniile de adopție prin care îndemnăm populația, iubitorii de animale, să adopte și nu să cumpere un animal, proiect prin care intenționăm organizarea de târguri de adopții.
Trebuie să fim conștienți de faprul că un animal de companie înseamnă un prieten pe viață, înseamnă responsabilitate pe termen lung, iar abandonul – o formă de lașitate care se pedepsește.
Reporter: Cum procedăm în cazul în care suntem martori la o agresiune față de un animal?
Nicoleta Adriana Alb: În cazul în care cetățenii au cunoștință despre abandonarea/alungarea animalelor a căror existență depinde de îngrijirea omului sau de alte situații în care le sunt provocate suferințe fizice, prin orice mijloace, se pot adresa organelor de poliție prin sesizare directă la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, adresa de e-mail: cabinet@bh.politiaromana.ro sau la sediul Biroului pentru Protecția Animalelor din Oradea, str. Independentei nr. 13, ap.2, . de telefon : 0259/431495.
Reporter: Dumneavoastă, personal, aveți un animal de companie?
Nicoleta Adriana Alb: Da, sunt o iubitoare de animale și am și eu doi câini, unul fiind adoptat de la unul din adăposturile din județ în timpul unei acțiuni.
Reporter: Care ar fi mesajul pe care ați dori să îl transmiteți bihorenilor?
Nicoleta Adriana Alb: Să nu uite că suntem oameni și că avem în jurul nostru animale cărora Dumnezeu nu le-a pus vorbe în gură, dar le-a pus dragoste în ochi și suflet. Hai să le oferim acestor ființe un strop de iubire și un cămin și împreună să reușim să fim mai buni, mai înțelegători și mai umani!
Să crești o ființă vie, să crești un câine, să-i știi drăgălășenia, să simți cum inima îi bate în palma ta, să vezi că are încredere în tine, înseamnă să înțelegi, până la urmă, că suntem o familie. Înseamnă să te bucuri de viață și să nu mai fii singur.