Tribunalul Bihor a decis, marți, încetarea procesului penal în care omul de afaceri orădean Beneamin Rus a fost acuzat de evaziune fiscală. Instanța a constatat că în cauză a intervenit o cauză de nepedepsire și că, prin urmare, sunt anulate obligațiile accesorii de 1,8 milioane de lei pe care Rus le achitase deja. Ca urmare, Tribunalul a decis restituirea către omul de afaceri a acestei sume, ca fiind o plată nedatorată. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Extras din hotărârea din 23 august 2022 a Tribunalului Bihor:
Dispune încetarea procesului penal față de inculpatul R. B., privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…) întrucât a intervenit o cauză de nepedepsire.
Respinge, ca nefondată, acțiunea civilă formulată de Statul Român, prin A.N.A.F., Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor, împotriva inculpatului R. B. și a părții responsabile civilmente S.C. S. S.R.L. În consecință, potrivit art. IX din OUG nr. 69/2020, constată că sunt anulate obligațiile accesorii în cuantum de 1.806.310 lei raportate la debitul principal în cuantum de 1.520.519 lei.
Dispune restituirea acestei sumei de 1.806.310 lei achitate cu titlu de obligații accesorii către inculpatul R. B. ca fiind o plată nedatorată.
Obligă inculpatul R. B. la plata sumei de 9000 lei (8000 lei urmărire penală și 1000 lei judecată) cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei hotărâri.
Acuzațiile formulate de DNA Oradea
Omul de afaceri Beneamin Rus a fost trimis în judecată în luna iulie 2021, fiind acuzat de evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului DNA Oradea, în perioada 2008-2013, Rus, în calitatea sa de administrator de societate comercială, ar fi dispus înregistrarea în evidența contabilă a firmei Selina a unui număr de 60 de facturi. Documentele ”reprezentau cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni comerciale reale, constând în achiziții fictive directe de produse și/sau prestări de servicii”, au precizat procurorii anticorupție.
Anchetatorii susțineau că, prin aceste demersuri, omul de afaceri s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei (din care TVA în sumă de 1.167.436 lei și impozit pe profit în cuantum de peste 350.000 de lei).
”Debitul menționat mai sus a fost achitat în integralitate de omul de afaceri”, au menționat procurorii DNA. Potrivit hotărârii de azi a Tribunalului Bihor, Beneamin Rus a plătit și obligațiile accesorii de 1,8 milioane de lei, sumă pe care, fiind considerată plată nedatorată, statul român va trebui să o restituie.
Comments 1