Iubitorii de natură și de animale se pot relaxa și pot învăța să călărească la doar câțiva kilometri de Oradea. În comuna Săcădat, Raul Magda, alături de familia sa, cu care a decis să se mute la țară, organizează cursuri de echitație, plimbări în natură sau tabere pentru copii. Pasionat de cai încă de mic, Raul a învățat cum să lucreze cu aceștia și care sunt regulile de bază în interacțiunea cu ei. În urmă cu doar câțiva ani a decis să împărtășească și cu alți oameni trăirile și experiențele învățate. Așa a luat naștere centrul de echitație ”Povești scrise de cai”, un loc creat special pentru cei ce vor să se conecteze cu natura.
Fidelitate și respect
Reporter: Când ți-ai descoperit pasiunea pentru cai?
Raul Magda, antrenor de echitaţie acreditat de Federaţia Română Ecvestră: Povestea începe din copilărie, când îmi petreceam vacanțele la bunici, în comuna Săcadat. Aveau în gospodărie multe viețuitoare, printre care și cai. Si așa, caii au devenit iubirea copilăriei mele. Ei m-au responsabilizat și mi-au dezvoltat încrederea de sine. Îmi plăcea să îi ingrijesc, să le ofer hrană, dar și să îi călăresc. Odată cu trecerea anilor, bunicii mei au îmbătranit și au fost nevoiți să vândă caii, iar atunci s-a creat o distanțare dintre mine și aceste animale grațioase.
În urmă cu trei ani, împreună cu soția mea ne-am hotărât să ne mutăm la țară, pentru a ne crește copiii în armonie cu natura și viața sănătoasă de la sat. Când fetița noastră a împlinit un an, i-am făcut cadou o mânză de șase luni, Kira. Fericirea fetiței a fost nemărginită, iar în mine s-a reaprins pasiunea pentru cai.
Reporter: Cum a luat naștere centrul?
Raul Magda: ”Povești scrise de cai” a pornit din dorința de a împărtăși cu oamenii trăirile și experiențele de care am avut parte interacționând cu aceste nobile animale.
Reporter: Cum ai descrie relația dintre călăreț și cal?
Raul Magda: Caii sunt animalele care reușesc să creeze o legătură foarte strânsă cu oamenii, cărora le oferă fidelitate și respect. Această relație se sudează în timp, iar, odată consolidată, aceasta va dăinui toată viața. Dacă i se oferă atenția și grija de care are atâta nevoie, calul va deveni rapid cel mai bun prieten al omului.
Reguli de bază în intercațiunea cu un cal
Reporter: Care sunt regulile de bază în ceea ce privește comportamentul în preajma unui cal?
Raul Magda: Avem câteva reguli de care trebuie să ținem cont când suntem în preajma cailor. Ai grijă să vii din lateral și să vorbești cu el pentru a-l informa că ești acolo. Calul are două “unghiuri moarte” în care nu vede: direct în față și în spatele lui. E bine să nu facem zgomote puternice și mișcări bruște când suntem lângă un cal și să nu îl lovim.
Reporter: De ce vom avea parte odată ce trecem pragul centrului de echitaţie ”Poveşti scrise de cai”? Care sunt seviciile pe care le oferiți?
Raul Magda: Oamenii care vin la noi au ocazia să petreacă câteva ore în natură, într-o oază de liniște. Avem un loc de joacă amenajat cu căsuța din copac, labirint și multe alte jocuri, pentru ca un copil să nu se plictisească dacă petrece la noi câteva ore.
Copiii mai pot interacționa cu animalele noastre de la fermă, pot practica jocuri din șaua calului. Adulții se pot relaxa citind o carte sau savurând o băutură în zona noastră de hamace sau pot să aleagă un traseu prin natură, în șaua calului.
Organizăm și taberele de zi. Pentru copii reprezintă cea mai bună opțiune pentru a se distra împreună cu alți copii, dar și de a învăța mai multe despre natură, animale si cai. Copiii care participă la tabere au parte de activități gândite în așa fel încât să îi ajute să atingă obiective tangibile și să se bucure de reușitele lor.
Reporter: Cum se desfășoară o lecție de călărie?
Raul Magda: O lecție de călărie începe cu interacțiunea călărețului cu calul, curățarea și echiparea calului, după care se fac câteva exerciții de încălzire și echilibru.
Reporter: Câți cai aveți acum? Găsim și alte animale în ”curtea” voastră?
Raul Magda: În ferma noastră sunt 11 cai și mai deținem câteva animale cu care copiii pot interacționa: iepurași, căprițe, oi, pisici, câini, găini, rațe, gâște etc.
Echitație = conectare la natură, aer curat și prieteni noi
Reporter: Ce vârstă au cei care vin pentru echitație și care sunt cerințele pentru a practica acest sport?
Raul Magda: Copiii pot să înceapă echitație de la vârsta de 5-6 ani. Nu sunt cerințe speciale, noi oferind echipamentul de protecție a călărețului (casca, vesta etc).
Reporter: De ce și-ar îndrepta un părinte copilul către echitație?
Raul Magda: În această epocă digitală vedem mulți copii care își petrec mare parte a timpului în interior, lipiți de un ecran. Vestea bună este că echitația le oferă o alternativă excelentă la TV sau navigarea pe internet.
Echitația pentru copii înseamnă conectare la natură, aer curat și prieteni noi în același timp. Lucrul cu calul dezvoltă o serie de abilități pozitive: responsabilitate, răbdare, empatie, bunătate și autodisciplină.
Caii pot să pară mari și intimidanți pentru un adult și mai ales pentru un copil, dar odată ce o persoană, indiferent de vârstă, are ocazia să cunoască și să călărească un cal, va avea, automat, mai multă încredere în ea.
Reporter: Planuri de viitor?
Raul Magda: În viitor ne dorim să extindem locul de joacă, să creăm cât mai multe locuri în care oamenii se pot relaxa și opțiunea de a se putea servi masa la noi.