Curtea de Apel Oradea a întors hotărârea Tribunalului Bihor în cazul celor patru tineri acuzați că au cultivat peste 2600 de plante de canabis în două solarii amenajate într-un sat din Bihor. Inițial, la judecătorul de drepturi și libertăți a respins propunerea DIICOT Oradea de arestare a inculpaților și i-a trimis în arest la domiciliu. Luni, Curtea a admis contestația procurorilor și a stabilit ca cei patru să stea după gratii pentru 30 de zile.
Daniel Dărăban, Ionuț Dărăban, Sergiu Tăut și Andrei Sandu au fost reținuți de procurorii DIICOT Oradea pe 24 august, în urma unor percheziții care au avut loc în satul bihorean Șerani. Cei patru au fost acuzați că, într-o gospodărie de 60.000 de metri pătrați, cumpărată în luna mai a acestui an și păzită cu ajutorul unor câini de talie mare și a unor camere de supraveghere, au amenajat două solarii uriașe, în care au început să cultive canabis.
Zona în care tineri și-ar fi pus pe picioare ”afacerea” e una izolată, greu accesibilă, înconjurată de păduri. Cei patru au cumpărat din Oradea accesorii pentru sisteme de irigat, folie pentru solar și produse pentru combaterea dăunătorilor, după care au trecut la amenajarea celor două solarii.
Descinderea procurorilor le-a stricat planurile, pentru că plantele de canabis dintr-unul dintre solarii urmau să fie recoltate chiar în această perioadă, iar din al doilea solariu – în septembrie. În total, anchetatorii au descoperit peste 2600 de plante și mai bine de 200 de kilograme de masă vegetală.
Într-o anexă a casei a fost găsită o încăpere special amenajată pentru uscarea plantelor de canabis, unde se aflau și echipamente specifice de ventilație, sisteme de iluminat, dispozitive de reglare a temperaturii și PH-ului din apă, fertilizatoare ori cântare electronice de precizie.
Procurorii și polițiștii au percheziționat și trei imobile pe care tinerii le aveau în Oradea. Acolo au descoperit aproape 11.000 de euro și în jur de 20.000 de lei, cântare electronice de precizie și mai multe telefoane mobile.
”Cultivator” cu antecedente
Unul dintre cei patru, Sergiu Tăut, e o mai veche cunoștință a procurorilor. În iunie 2017, polițiștii BCCO Oradea percheziționau locuința din Paleu a lui Tăut și găseau acolo 3 kilograme de canabis. Descinderea făcea parte dintr-o operațiune de amploare a Biroului Satu Mare al DIICOT, care investiga un dosar de contrabandă cu țigări aduse din Ucraina.
Soția lui Tăut le-a declarat atunci anchetatorilor că ar fi găsit plantele de canabis în urmă cu câteva zile, în timp ce alerga pe câmp, și le-ar fi dus acasă, unde ar fi consumat o singură dată. Ulterior, femeia a recunoscut că a mințit ca să își protejeze soțul, care primise, în 2016, o condamnare de 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, aplicată de Curtea de Apel Pitești. Atunci a fost acuzat că, folosind datele altei persoane, a vândut o mașină care a fost declarată furată în Italia.
Sergiu Tăut a declarat că a început să cultive canabis în urma unei vizite în Olanda, unde se împrietenise cu un anume ”Hans”. Olanezul i-ar fi propus să înființeze în România o plantație de canabis, deoarece în Țările de Jos ”riscul de a fi prins de autorități este foarte mare”. Încântat de perspectiva de a câștiga până la 20.000 de euro dintr-o plantație de 100 de plante, Tăut a acceptat propunerea și a primit de la ”Hans” tot ce avea nevoie pentru îngrijirea plantelor de canabis. În plus, olandezul i- promis că va cumpăra toată recolta.
Plantația a fost amenajată într-o casă pe care Tăut a închiriat-o în cartierul Ioșia, din Oradea.
În final, pe 29 mai 2019, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe Sergiu Tăut a un an și două luni de închisoare pentru trafic de droguri. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare, iar în ianuarie 2020 Curtea de Apel din Trento a respins cererea de predare a lui Tăut și a stabilit ca acesta să-și execute pedeapsa în Italia.