Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de DIICOT Oradea cu constructorul Dorinel Edu, într-un dosar de evaziune fiscală a fost respins, marți, de Tribunalul Bihor. Judecătorii au considerat că pedeapsa propusă – 3 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 8 ani şi 6 luni – este ”nejustificat de blândă prin raportare la lipsa de severitate a sancţiunii în raport cu prejudiciul deosebit de însemnat cauzat de inculpat”. Potrivit calculelor anchetatorilor, Edu ar fi provocat în acest dosar o ”gaură” în bugetul de stat de peste 35 de milioane de lei. ”Aceasta confirmă o gravitate mult sporită în ceea ce priveşte infracţiunea reţinută şi persoana inculpatului”, a stabilit Tribunalul, care a retrimis dosarul la DIICOT Oradea. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zilei.
Minuta Tribunalului Bihor:
Respinge excepţia nulităţii absolute a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, invocată în cauză.
În baza art. 485 alin. (1) lit. b) C.proc.pen. respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea și inculpatul EDU DORINEL, privind săvârșirea infracțiunii de de evaziune fiscală în formă continuată (160 acte materiale), prev. de art 9 alin 1 lit c și alin 3 din Legea 241/2005 cu aplic. art 41 alin 2 vCp, art 19 din Legea 682/2002 rep și art 5 Cp., întrucât soluţia cu privire la care s-a ajuns prin acordul de recunoastre a vinovăţiei este nejustificat de blândă prin raportare la lipsa de severitate a sancţiunii în raport cu prejudiciul deosebit de însemnat cauzat de inculpat Bugetului de Stat, prejudiciul total ce se ridică în prezent la suma de 35.830.365 lei, ceea ce confirmă o gravitate mult sporită în ceea ce priveşte infracţiunea reţinută şi persoana inculpatului.
Trimite dosarul nr. 149/D/P/2021 la DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea în vederea continuării urmăririi penale.
În baza art. 485 alin. 4 rap. la art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare în cuantum de 1.000 lei rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunțată în ședință publică, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei în conf. cu art. 405 alin. 1 teza 2 C.pr.pen., azi, data de 30.08.2022.
Dorinel Edu a fost cercetat într-un dosar de evaziune fiscală anchetat, inițial, de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor. A fost acuzat că ar fi deschis, pe numele unor persoane fără posibilități financiare, mai multe firme fantomă prin care s-ar fi emis către societățile lui Edu facturi pentru lucrări niciodată făcute. Banii încasați erau apoi scoși din conturi și dați omului de afaceri. În acest scop era dedus ilegal TVA, iar impozitul pe profit era diminuat.
În noiembrie 2013, alături de fiul său, Edu a fost arestat sub acuzația că și-a devalizat propria firmă, dar și pentru fraudarea bugetului de stat și spălare de bani. Trei luni mai târziu, a fost trimis în arest la domiciliu, fiind primul bihorean față de care se lua această măsură.
În 2016, dosarul a ajuns la DIICOT Oradea, Dorinel Edu fiind acuzat, pe lângă evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, și de constituirea unui grup infracțional organizat.
Pe 11 mai 2021, s-a dispus clasarea cauzei pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și spălarea banilor, afaceristul rămânând cu acuzația de evaziune fiscală, pentru care cauza s-a disjuns. Două săptămâni mai târziu, era încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care era stabilită o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 8 ani şi 6 luni.
În decembrie 2021, Tribunalul Bihor a repus cauza pe rol, invocând o decizie a Curții Constituționale care a stabilit că un procuror DIICOT nu poate continua urmărirea penală într-o cauză disjunsă. Or, în cazul lui Edu, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost întocmit într-un dosar în care s-a dispus disjungerea și clasarea cauzei pentru mai multe infracțiuni. Prin hotărârea de azi, instanța a respins excepţia nulităţii absolute a acordului.
Comments 1