Mariana Gal, soția fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a câștigat procesul deschis la CEDO în care a invocat încălcarea de către instanțele interne a dreptului la un proces echitabil. Anunțul a fost făcut de societatea clujeană de avocați Chiriță și Asociații, care a reprezentat-o pe reclamantă în fața instanței europene. Astfel, Curtea a constatat încălcarea articolului 6 paragraful 1 şi 3 lit. d) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și i-a acordat Marianei Gal despăgubiri de 9.000 de euro, dintre care 6.000 daune morale.
Potrivit actelor din dosarul CEDO, în ianuarie 2012, DNA Oradea au început o anchetă, finalizată cu trimiterea în judecată a Marianei Gal sub acuzația de complicitate la trafic de influență.
Investigațiile realizate de Ciprian Man, pe atunci procuror DNA Oradea, au pornit de la denunțurile a doi frați – Daniel și Marcel Ciuciu, dintre care primul, angajat al unui cabinet notarial, era vizat de o anchetă pentru fals și înșelăciune. Aceștia au susținut că Mariana Gal, în calitate de soție a prim-procurorului de atunci al Parchetului Județean bihor, Viorel Gavra, alături de o cunoștință a acesteia, Rodica Berta Mangra, le-ar fi promis ajutor pentru a obține decizii favorabile în procesul penal care îl viza pe Daniel Ciuciu.
Fratele acestuia, Marcel Ciuciu, a dat declarații ca martor în 6 ianuarie 2012. Ulterior, pe 7 februarie 2012, acesta a informat organele de anchetă că a părăsit România și și-a indicat noua adresă în Irlanda.
În cursul judecății în fața Tribunalului Cluj, Mariana Gal a susținut teza provocării și a cerut citarea printr-o comisie rogatorie a martorului plecat în Irlanda pentru a fi interogat asupra denunțului pe care, susținea Gal, l-ar fi făcut la îndemnul și având promisiuni din partea anchetatorilor.
Judecătorii l-au citat pe martor la adresa din România, dar acesta nu s-a prezentat. În timpul procesului, Daniel Ciuciu a declarat că Mariana Gal nu i-a cerut niciun ban, ci i-a promis pur și simplu că va vorbi cu soțul ei și că totul va fi rezolvat. Un alt martor a declarat că are îndoieli cu privire la credibilitatea celor doi frați care ar fi încercat să-l întregistreze și pe el, iar un avocat ar fi precizat, în calitate de martor, că Marcel Ciuciu l-a înștiințat că este dispus să plătească orice preț pentru a rezolva problemele juridice ale fratelui judecat pentru fals și înșelăciune.
Achitare la tribunal, condamnare la curtea de apel, pe aceleași probe
În primă instanță, pe 14 mai 2014, Mariana Gal a fost achitată ca urmare a constatării existenţei unei provocări la săvârşirea infracţiunii. ”Hotărârea a fost desfiinţată în apelul parchetului, instanţa dispunând condamnarea reclamantei bazându-se în mod determinant pe declaraţiile denunţătorilor din dosar”, au arătat reprezentanții societății de avocați Chiriță și asociații.
Mai precis, pe 3 aprilie 2015, Curtea de Apel Cluj a condamnat-o pe Mariana Gal la trei ani de închisoare cu suspendare, arătând că denunțurile au fost legale și nu există probe care să confirme teza provocării. În recurs, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut sentința Curții de Apel.
Mariana Gal s-a adresat apoi CEDO, arătând, printre altele, că nu i s-a oferit, în nicio etapă a procedurii, posibilitatea de a-i pune întrebări lui Marcel Ciuciu, martorul aflat în Irlanda. A considerat că judecătorii Curții de Apel Cluj nu au examinat în mod direct toate probele și au condamnat-o pe baza acelorași probe pe care s-a bazat Tribunalul Cluj pentru a o achita. Ea mai reclamă că unul dintre judecători nu a participat la audierea celor trei martori.
CEDO a reţinut că instanţele interne nu au luat suficiente măsuri pentru a asigura audierea în faţa instanţei şi în condiţii de contradictorialitate a unuia dintre denunţători, care se mutase în Irlanda, au explicat avocaţii Radu Chiriţă, Bianca Pantea şi Mihnea Novac, care au asistat-o pe reclamantă în fața CEDO. ”Totodată, Curtea a reţinut că instanţa de apel a încălcat dreptul la un proces echitabil al reclamantei prin faptul că a respins cererea acesteia de reaudiere a doi martori şi de ascultare în şedinţă publică a înregistrărilor realizate de aceşti doi martori, probe care susţineau teza apărării privind existenţa provocării la comiterea infracţiunii şi care au fundamentat soluţia de achitare din primă instanţă”, susțin aceștia.
Drept urmare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că a existat o încălcare a articolului 6 titlurile 1 și 3 litera (d) din Convenție în ceea ce privește imposibilitatea reclamantei de a-l interoga pe unul dintre denunțători și condamnarea sa în apel fără a audia acest martor. Curtea i-a oferit Marianei Gal 6.000 de euro daune morale și 3.000 de euro pentru cheltuieli de judecată.
”Mă bucură foarte mult că s-a făcut dreptate, după ce în ianuarie 2012 am fost pusă sub acuzare pe nedrept. Mă gândesc că ar trebui să răspundă domnul Man (procurorul Ciprian Man – n.n. ), domnul Ile Marius (ofițer de poliție judiciară la DNA Oradea – n.n.) și, probabil, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj care m-au condamnat în două termene, fără să mi se admită nicio probă cu martori. Chiar nevinovată fiind eu, chiar nevinovat fiind soțul meu (fostul prim procuror al Parchetului Bihor, Viorel Gavra – n.n.), totuși, el și-a pierdut o carieră după 30 de ani de muncă. A rămas cu o pensie de 1823 de lei”, a declarat, pentru BihorJust, Mariana Gal.
Aceasta face referire la faptul că, pe 6 iunie 2012, procurorul Viorel Gavra a fost suspendat din funcție de Consiliul Superior al Magistraturii și, ulterior demis, când soția sa a fost trimisă în judecată.
DOCUMENT – Hotărârea CEDO în cazua Gal v. România este disponibilă AICI (în limba franceză)