Pot să devină avocați, fără a susține examenul de definitivare, și grefierii cu studii superioare juridice, executorii judecătorești și magistrații-asistenți. Aceștia trebuie să îndeplinească condițiile de vechime și definitivare în propria profesie. Măsura este prevăzută de o propunere legislativă care a fost adoptată de Senat, pe 1 septembrie.
Propunerea legislativă le aparține mai multor deputați USR, UDMR și PNL, printre care și bihoreanul Ioan Cupșa. Prin aceasta va fi completată Legea 51/1995 a avocaturii, prin introducerea profesiilor de grefier cu studii superioare juridice, executor judecătoresc și magistrat-asistent în rândul celor care pot accede la statutul de avocat definitiv fără a susține examenul de definitivare în avocatură.
Condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească este de a avea o vechime de cel puțin 5 ani în profesie, anterior susținerii admiterii în avocatură, și să promoveze examenul de definitivat în profesia din care provin.
„Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat și care până la data susținerii examenului de primire în profesia de avocat a îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar public, grefier cu studii superioare juridice, magistrat-asistent, executor judecătoresc, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândește calitatea de avocat definitiv, fără susținerea examenului de definitivare prevăzut la alin. (1), cu condiția promovării examenului de definitivat în profesia din care provine”, se arată în proiectul de lege adoptat de senatori.
Potrivit noilor reglementări, absolvenții cu atestat ai Școlii Naționale de Grefieri care au obținut media de absolvire cel puțin 7 se consideră definitivați în profesia din care provin.
Potrivit actualei forme a Legii 51/1995, pot deveni avocați definitiv fără susținerea examenului de definitivare judecătorii, procurorii, notarii publici, consilierii juridici sau jurisconsulții.
Documentul adoptat cu votul ”pentru” a 107 senatori și doar unul împotrivă a fost trimis pentru dezbatere Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru modificarea art.20 alin.(5) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat: