material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
”Cum poți să vorbești despre asta? Ar trebui să-ți fie rușine!” – cam așa începeau și se finalizau discuțiile despre sex și sexualitate în generațiile anterioare și asta doar în cazul în care vreun adolescent avea curajul să deschidă subiectul. Așa întâlnim adulți care o spun direct sau doar mental: „Viața mea sexuală este nesatisfăcătoare. De fapt, niciodată nu mi-a plăcut prea mult, așa că evit să vorbesc și să practic acest subiect. Îmi e rușine de mine/cu felul în care arăt.”
De ce discuțiile despre sex și sexualitate sunt absolut necesare?
Imaginează-ți copilul tău devenit adult. Cât e de mulțumit de sine însuși și de relațiile lui? Cu siguranță, toți părinții își doresc ca al lor copil să ajungă un adult fericit și împlinit. Iar acesta este un motiv suficient și necesar pentru care discuția să fie purtată și repetată. Sigur, în comerț se găsesc destule cărți atât pentru părinți, cât și pentru copii care să ghideze această cunoaștere.
Ideile principale care trebuie să apară în această discuție sunt: acceptarea imaginii de sine, aprecierea propriei persoane, eventuale clarificări ale curiozității adolescentului, felul în care se desfășoară viața sexuală atunci când are VÂRSTA POTRIVITĂ, metode de protecție și contracepție, cum se alege partenerul potrivit, eventuale decepții în dragoste și gestionarea lor, impunerea de limite ferme atunci când este cazul.
Este extrem de important ca acest subiect să fie dezbătut cu părinții, întrucât internetul abundă de informație și nu tot timpul este cea mai potrivită, iar provocările sunt reale și apar inerent în viața copiilor și adolescenților. Mai mult, în grupul de covârstnici acest subiect este dezbătut frecvent și este de dorit ca ei să aibă informații reale, conforme cu nivelul lor de înțelegere. Totodată, este posibil ca părinții să primească întrebări pentru care nu au răspunsurile potrivite și atunci este în regulă să ceară timp pentru a se documenta, ca mai apoi să revină în discuție cu al lor copil.
Când ar trebui să începi să îi vorbești copilului tău despre asta?
Această întrebare răsună în gândirea majorității părinților și, cu siguranță, nu este o vârstă exactă când trebuie să abordezi acest subiect. Cel mai important este să ai o relație apropiată cu al tău copil, fără să îl judeci sau să îl critici pentru orice nereușită, astfel că el va avea încredere să te întrebe atunci când are nelămuriri. Și da, vârsta potrivită ar putea fi aceasta: atunci când tu observi că fiul sau fiica ta este curios/curioasă, când întreabă sau când a ajuns în jurul vârstei de 13 ani, moment de debut al preadolescenței.
Discuția ar putea să debuteze cu o serie de întrebări ale părintelui pentru copil. Astfel va afla ce știe copilul până în acest moment, ce experiențe a avut, dar și ce bănuiește că se întâmplă în acest subiect. Atunci când descoperă informații exagerate sau eronate, este oportun ca părintele să intervină și să clarifice fără ceartă sau jigniri.
Ideea de bază a acestui articol o constituie APROPIEREA părinților de puiul lor, pui care va zbura atunci când va fi pregătit, dar care trebuie să aibă resursele necesare pentru a se descurca în timpul zborului fără a uita că „acasă” este locul în care se poate întoarce oricând, este locul de regăsire, de sprijin și de recuperare în caz de diferite „accidentări” sau dezamăgiri, iar familia înseamnă o echipă care, împreună, este puternică în fața provocărilor.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
- Mă vindec pentru a vindeca lumea. Cum poți să salvezi lumea?
- Un alt sine
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
- Copilul și cadourile – sau despre cum îl înveți să obțină ceea ce vrea
- Fă rai din ce ai! Tu ce ai făcut azi pentru tine?
- ”E timpul să avem un copil?” – bucuriile și provocările din relația de cuplu
- Eu, o mamă (im)perfectă. Despre perfecțiunea părinților și a copiilor
- Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor… Sau nu? – Despre teoria conspirației la români
- Impactul divorțului asupra… părinților!
- Când iubirea devine patologică?
- Huggy Wuggy – prieten sau dușman? Cum gestionăm jucăriile copiilor
- Stilurile de atașament și comunicarea în cuplu
Comments 3