Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că hotărârea de condamnare luată de instanța de apel fără a reaudia martorii reprezintă o încălcare a dreptului inculpatului la un proces echitabil. Decizia Curții a fost dată, marți, într-un caz al unui cetățean moldovean care a fost achitat în primă instanță pentru producerea unui accident de circulație, dar a fost condamnat în apel. CEDO i-a acordat reclamantului despăgubiri morale de 3.000 de euro.
Reclamantul, Nicolae Madam, a fost acuzat de încălcarea gravă a regulilor de circulație, fapt care a dus la producerea unui accident în care două persoane au fost rănite. El a fost însă achitat în primă instanță pe baza, printre altele, a mai multor declarații de martori.
Potrivit informațiilor din hotărârea CEDO, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea de achitare și l-a declarat pe bărbat vinovat. Pentru aceasta, nu a reaudiat niciun martor, instanța de apel citind doar declarațiile acestora din dosarul cauzei.
Nicolae Madam a formulat un recurs în care a susținut că judecătorii Curții de Apel nu au audiat din nou martorii, așa cum prevede Codul de procedură penală. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul și a menținut hotărârea de condamnare.
Reclamantul s-a adresat CEDO și s-a plâns, în temeiul articolului 6 § 1 din Convenție – referitor la dretul la un proces echitabil, că procedura penală împotriva sa a fost inechitabilă, prin faptul că instanța de apel nu a reuadiat martorii.
CEDO: instanța de apel trebuia să reaudieze martorii
Reprezentantul Guvernul Moldovei a precizat că reclamantul nu a solicitat audierea martorilor de către Curtea de Apel Chișinău, susținere respinsă de CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că, pentru a asigura un proces echitabil, instanța moldoveană de apel era obligată să ia măsuri în vederea reaudierii martorilor, chiar dacă reclamantul nu a solicitat o reaudiere. ”În speță, nu reiese că reclamantul și-a exprimat în mod neechivoc intenția de a renunța la dreptul ca instanța de apel să audieze martorii. Se pare mai degrabă că, mulțumit de soluționarea cauzei în primă instanță și cunoscând dispozițiile art. 419 din Codul de procedură penală, reclamantul nu s-a simțit obligat să solicite o nouă audiere a martorilor”, a argumentat CEDO.
Instanța europeană a stabilit că anularea hotărârii de achitare din primă instanță și condamnarea în apel nu puteau fi decise fără o evaluare directă a declarațiilor martorilor și experților.
”Prin urmare, a existat o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenție. Statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni, 3.000 de euro, plus orice taxă care ar putea fi percepută, cu privire la prejudiciul moral”, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Decizia CEDO în cauza Madam v. Republica Moldova poate fi accesată AICI.