Patronul unei societăți din Arad este judecat pentru înșelăciune și fals, prin care ar fi cauzat un prejudiciu de 740.000 de lei. Potrivit procurorilor din Ineu, Marius Iosif Cosma, de 38 de ani, ar fi completat cu date nereale un bilet la ordin prin care a încercat să recupereze de la partea vătămată o sumă pe care considera că nu trebuia să i-o plătească. Cum firma parteneră nu avea banii necesari în cont, banca a raportat-o în Centrala Incidentelor de Plăți, măsură care a dus la blocarea conturilor societății și ale administratoarei acesteia. Procesul se desfășoară la Judecătoria Ineu.
În plângerea depusă de administratoarea firmei vătămate împotriva lui Marius Iosif Cosma, cel care deține societatea Tredeco Holding se arăta că reclamanta a încheiat cu arădeanul, în mai 2017, un acord de închiriere a unor utilaje. Cu acestea urma să efectueze lucrări de deszăpezire pe care firma lui Cosma le-a contractat la Centrul de Întreținere Orțișoara, județul Timiș.
Pentru garantarea executării contractului, administratoarea și Cosma au încheiat un pact cambial, prin care ambele firme și-au predat câte un bilet la ordin în alb, ce putea fi folosit în condiții stabilite de comun acord.
Acordul s-a derulat normal, fiecare parte îndeplinindu-și obligațiile la timp, până în ultimul sezon de iarnă 2019-2020, susține partea vătămată. Potrivit plângerii acesteia, firma Tredeco ar fi trimis prin e-mail un contract subsecvent, datat 30 octombrie 2019, pe care administratoarea societății partenere l-a semnat, l-a trimis înapoi, dar susține că nu a primit exemplarul semnat de reprezentanții firmei lui Iosif Marius Cosma.
Cu toate acestea, înțelegerea a continuat: firma care a închiriat utilajele a executat lucrările comandate de Tredeco și a emis facturi. Cele pentru lucrările efectuate în perioada noiembrie 2019 și ianuarie 2020 au și fost achitate.
De remarcat că, pe lângă utilajele firmei părții vătămate, au prestat servicii de deszăpezire mai mulți subcontractori, activitatea tuturor fiind coordonată de societatea administrată de Marius Cosma. Potrivit investigațiilor procurorilor din Ineu, serviciile prestate de subcontractori erau menționate de firma Tredeco într-un centralizator care era înaintat Direcției Regionale de Drumuri și Poduri și Timișoara. După ce Direcția confirma situațiile de lucrări, erau emise facturile.
Cerere de restituire a banilor, pe motiv că nu există contract
În luna mai 2020, Tredeco a restituit către firma reclamantei cinci facturi pentru lucrări prestate între decembrie 2019 și martie 2020, cerând restituirea a aproape 210.000 de lei. Motivul: între părți nu ar fi fost semnat un contract subsecvent anual sau un act adițional.
În același timp, au ajuns la scadență trei facturi în valoare de 710.000 de lei. Arătând că Tredeco nu le-a achitat și nici nu ar fi avut vreo intenție să o facă, administratoarea subcontractorului a depus la bancă biletul la ordin primit în baza pactului cambial și a încasat toată suma ajunsă la scadență. Doar o singură factură, ce nu era scadentă în acel moment, a rămas neachitată.
Marius Cosma este acuzat că, două zile mai târziu, ar fi completat cu date nereale biletul la ordin primit de la partea vătămată și a scris în document suma de 710.000 de lei – reprezentând ”restituire sume necuvenite” -, introducând apoi biletul în bancă.
Cum firma subcontractoare nu avea suma respectivă în cont, banca a raportat-o în Centrala Incidentelor de Plăți, ceea ce a dus la blocarea conturile acesteia. Inclusiv administratoarea s-a ales cu conturile închise. Un raport de expertiză contabilă extrajudiciară depus de partea vătămată arată că prejudiciul suferit în acest fel se ridică la peste 740.000 de lei.
Marius Cosma nu a recunoscut acuzațiile, susținând că a introdus biletul la ordin pentru a recupera suma retrasă de administratoarea subcontractorului. Cosma le-a spus anchetatorilor că nu datora niciun ban persoanei vătămate, pentru că nu ar fi existat un contract valabil între cele două părți.
Considerând că avea la dispoziție calea unei acțiuni în justiție pentru realizarea dreptului societății sale, Parchetul Ineu l-a trimis în judecată pe Marius Iosif Cosma, sub acuzațiile de înșelăciune și fals sub semnătură privată.
În urmă cu câțiva ani, jurnaliștii de la PressOne scriau că firma lui Marius Iosif Cosma, Tredeco Holding, a obținut la un moment dat contractul pentru deszăpezirea autostrăzilor din județul Arad, în valoare de peste 2 milioane de lei, valabil până la 31 decembrie 2016.
BihorJust a încercat să obțină un punct de vedere de la Marius Iosif Cosma, dar până la ora publicării acestui material, acesta nu a răspuns solicitării noastre. În măsura în care ne va preciza poziția sa, vom reveni cu completări.
Comments 2