Omul de afaceri orădean Ion Govoreanu a scăpat de o condamnare la 5 ani de închisoare primită în luna aprilie a acestui an, pentru complicitate la evaziune fiscală, după ce Curtea de Apel Oradea a aplicat deciziile Curții Constituționale privind prescripția și a decis încetarea procesului penal. Aceeași măsură a fost dispusă și în cazul altor doi inculpați – Marinela Triculescu și Alexandrina Luparu – condamnate în primăvară de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare, respectiv 2 ani de detenție cu suspendare. În acest dosar, prejudiciul calculat de anchetatori s-a ridicat la 400.000 de lei și va fi achitat de inculpați, după ce Curtea de Apel Oradea a desființat sentința doar pe latura penală în ceea ce-i privește pe inculpați și a menținut hotărârea în ceea ce privește plata pagubelor.
Extras din hotărârea Curții de Apel Oradea:
Admite apelurile declarate de inculpaţii Triculescu Marinela, Govoreanu Ion şi Luparu Alexandrina, împotriva sentinței penale nr. 64/2022 pronunțată la data de 29.04.2022 de Tribunalul Bihor
Desfiinţează în totalitate sentinţa apelată în ce priveşte latura penală care îi vizează pe cei trei inculpaţi şi rejudecând:
În baza art. 5 cod penal, văzând şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 264/2014, reţine ca lege penală mai favorabilă inculpaţilor apelanţi, dispoziţiile noului cod penal (perioada cuprinsă între data de 25 iunie 2018 – data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei nr. 297/2018 și data de 30 mai 2022 – data intrării în vigoare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 71/2022).
În temeiul prevederilor art. 396 alin. (1) și (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod de procedură penală (a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică – n.n.), art. 154 alin. (1) lit. c) Cod penal și art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. (1) Cod penal, interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale a României, dispune:
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei Triculescu Marinela, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, prevăzute de art. 48 cod penal, raportat la art. 9 alin. (1) lit. c din legea nr. 242/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 cod penal.
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Govoreanu Ion, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, prevăzute de art. 48 cod penal, raportat la art. 9 alin. (1) lit. c din legea nr. 242/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 cod penal.
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei Luparu Alexandrina, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzute de art. 9 alin. (1) lit. c din legea nr. 242/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 cod penal.
Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, care nu contravin prezentei decizii. În baza art.
Pe 29 aprilie 2022, judecătoarea Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor, l-a condamnat pe omul de afaceri Ion Govoreanu la 5 ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală. Cum această faptă era concurentă cu cele pentru care a fost condamnat în alte două dosare, pe fond i-a fost aplicată o pedeapsă finală de 8 ani de închisoare. Era a doua condamnare primită de Govoreanu în 2022, după cea la 13 ani de închisoare dată în luna ianuarie, într-un alt caz.
Prin aceeași sentință, Alexandrina Luparu (evaziune fiscală), Sandor Dămache (fost Varga) și Florentinei Dămache (ambii acuzați de complicitate la evaziune fiscală) au primit 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. În schimb, Marinela Triculescu a fost condamnată la 4 ani de închisoare de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală.
Acuzațiile redate în hotărârea din 29 aprilie 2022 a Tribunalului Bihor, publicată pe portalul ReJust, au arătat că, în cursul anului 2008, Ioan Govoreanu ar fi iniţiat, constituit şi coordonat o grupare de criminalitate economico-financiară organizată care a acţionat până în cursul anului 2010, în principal pe raza municipiului Oradea, având extensii pe întreg teritoriul naţional, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat. ”În mod concret, inculpatul (…) a controlat şi coordonat, prin persoane interpuse formal, activitatea mai multor firme „de sacrificiu”, activitate infracţională cunoscută în literatura de specialitate sub denumirea generică de “frauda carusel”, prin intermediul cărora a fraudat cu sume importante de bani bugetul general consolidat al statului”, arătau anchetatorii.
DETALII despre acest dosar în care a fost judecat Ion Govoreanu aflați aici – Încă o condamnare pentru omul de afaceri orădean Ion Govoreanu | 8 ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală
Comments 1