Judecătorii Mihail Udroiu și Gabriela Țarcă, ambii de la Curtea de Apel Oradea, încearcă încă o dată să ajungă la Secția penală a curții supreme. Cei doi magistrați au îndeplinit condițiile de participare la un concurs organizat în perioada iulie – noiembrie 2022 pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Este pentru a doua oară în acest an când judecătorii Udroiu și Țarcă participă la examenul de promovare la ÎCCJ, după ce în luna ianuarie au fost declarați respinși.
Pe 11 ianuarie 2022, judecătorii Mihail Udroiu și Gabriela Țarcă erau singurii dintre cei șase candidați pentru promovarea la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție declarați respinși la proba interviului. În timp ce Udroiu a obținut un punctaj de 34,93, colega sa a strâns 33,6 puncte. În schimb, judecătoarea Adina Claudia Cioflan, și ea de la Curtea de Apel Oradea, a obținut un punctaj mediu de 41,00 și promovarea la curtea supremă.
Și cu un an înainte, în aprilie 2021, judecătorul Mihail Udroiu ratase șansa promovării la ÎCCJ, după ce a fost respins tot la proba interviului. Cu acea ocazie, o altă judecătoare de la Curtea de Apel Oradea, Laura Soane, reușea să adune punctajul necesar și să ajungă la instanța supremă.
Mihail Udroiu (foto sus) are 44 de ani și este din Gorj. S-a mutat de la Tribunalul București la Tribunalul Bihor în 2015, iar ulterior a promovat la Curtea de Apel Oradea. Este doctor în drept, formator la Institutului Naţional al Magistraturii, la disciplina Drept penal şi Drept procesual penal. Udroiu a scris peste 60 de studii şi articole publicate în reviste de specialitate și a făcut parte din Comisia de elaborare a noului Cod penal, a noului Cod de procedură penală şi din Comisia de elaborare a proiectului Legii pentru punerea în aplicare a Codului penal.
Judecătoarea Gabriela Ana Țarcă (foto stânga– sursă: Facebook) este absolventă a facultății de Drept din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, promoția 1995. Din 1996 până în 1998 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar după două luni la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a petrecut la Parchetul Bihor. Între 2002 și 2003 a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, iar în noiembrie 2003 s-a transferat, ca judecător, la Curtea de Apel Oradea, unde a condus secția penală a instanței.
47 de candidați pe 15 posturi
În total, 47 de candidați au îndeplinit condițiile pentru participarea la concursul pentru ocuparea unui post de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Anul acesta, sunt oferite 15 locuri, dintre care 4 posturi la Secția I civilă, 6 posturi la Secția penală și 5 posturi la Secția de contencios administrativ și fiscal.
Potrivit regulilor, la concurs pot participa magistrați care au fost cel puțin 3 ani judecător la curtea de apel, au obținut calificativul ”foarte bine” la ultimele trei evaluări, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii trei ani și au o vechime de cel puțin 18 ani ca judecător sau procuror.
Evaluarea lucrărilor candidaților și publicarea rezultatelor se vor face în perioada 14 octombrie – 8 noiembrie, iar interviurile vor fi susținute după 18 noiembrie.
DOCUMENT – Lista candidaților care îndeplinesc condițiile legale de participare la concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție ce se va desfășura în perioada iulie – noiembrie 2022:
CITIȚI și:
- Judecătoarea Adina Cioflan, de la Curtea de Apel Oradea, ADMISĂ la interviul pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție | Judecătorii Mihail Udroiu și Gabriela Țarcă au fost RESPINȘI
- Judecătoarea Laura Soane, de la Curtea de Apel Oradea, a PROMOVAT la Înalta Curte | Colegii săi, Mihail Udroiu și Adina Cioflan, au fost RESPINȘI
Comments 1