Un bărbat a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, după ce Tribunalul Neamţ a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de acesta cu procurorii DIICOT într-un dosar în care este acuzat că a luat parte la acordarea de concedii medicale fictive. Prin această modalitate a fost calculat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei adus Fondului National Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).
Procurorii au stabilit că, în perioada 2015 – iunie 2020, în județul Neamț a acţionat un grup infracţional organizat care a avut drept scop decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale, prin inducerea în eroare a caselor judeţene de asigurări de sănătate. Activitatea infracţională a grupului a fost organizată pe trei paliere, respectiv:
- pe un prim palier s-a realizat angajarea fictivă a persoanelor în cadrul societăţii comerciale;
- pe al doilea palier au fost obţinute documente medicale, cu sprijinul unor medici specialişti şi medici de familie, care au atestat în mod nereal faptul că persoanele care solicitau concedii medicale prezintau anumite afecţiuni medicale;
- pe al treilea palier au fost adresate concomitent mai multor case judeţene de asigurări de sănătate cereri pe numele aceloraşi persoane, acestea beneficiind simultan, în mod fraudulos, de plata unor indemnizaţii de concediu medical.
Conform DIICOT, toate certificatele medicale utilizate au fost emise de către medici din judeţul Neamţ pentru toţi angajaţii societăţilor comerciale din trei judeţe. În plus, în cadrul societăţilor folosite în activitatea grupului, toţi salariaţii au intrat în concediu medical în luna imediat următoare angajării. Concediile medicale au fost emise pe un cod de indemnizaţie care nu necesită stagiu de cotizare şi care au permis plata începând cu luna următoare angajării, în contextul existenţei unor costuri relativ mici de impozite şi contribuţii.
Procurorii au stabilit, totodată, că veniturile aferente acestor salariaţi au fost fixate la nivelul maxim (12 salarii minim brute) cu consecinţa calculării indemnizaţiilor la nivelul maxim. Societăţile implicate nu au avut alţi salariaţi în afara celor pentru care a fost solicitată plata indemnizaţiilor de concediu medical, iar salariul stabilit pentru aceştia era disproporţionat raportat la funcţia pe care au fost încadraţi (sumele fiind, în marea majoritate, peste 15.000-17.000 lei).
”Banii decontați din FNUASS trebuie direcționați, fără excepție, către asigurați”
Referitor la acest caz de decontare a unor concedii medicale fictive, am cerut părerea directorului Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, Dorel Dulău. Acesta a precizat că nu are căderea legală și nici competența profesională de a se pronunța, acest lucru neintrând în atributul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor. ”Dar, ca principiu, este foarte important ca banii care sunt decontați din Fondul Național Unic de Asigurări să fie direcționați, în totalitate și fără excepție, către asigurați”, a arătat directorul Dulău.
”Nu comentez sub nicio formă modul în care alte persoane au acționat sau acționează cu privire la aceste aspecte.
Oricum, discuțiile sistemului de asigurări de sănătate din România se poartă în jurul ideii de insuficiență a banii lor pentru diverse specialități de servicii medicale – vezi cazul oncologiei, diabetului, zona farmaceutică și așa mai departe.
Un județ ca Bihorul, în care instituția pe care o coordonez are ca și obiectiv major, încă din iulie 2021, dezvoltarea paliației, atât în zona urbană – în orașe ca Beiuș, Ștei, Marghita, dar și în Oradea -, cât și în zona rurală, precum și înființarea, atât în zona privată, cât și în cea publică, a unor furnizori care să presteze acte medicale care salvează copii și adulți din zona diferitelor adicții (droguri, jocuri de cărți și alte jocuri de noroc), este obligatorie asumarea faptului de a folosi banii strict în interesul bihoreanului.
CAS Bihor este o instituție care urmărește o gestionare corectă obiectivă și în interesul bihorenilor în așa fel ca sănătatea lor să fie pe prim-plan și nici un ban să nu ajungă în altă zonă decât cea în care a fost destinat”, a mai spus directorul CAS Bihor.