Fosta adjunctă a șefului Administrației Finanțelor Publice Bihor, Adriana Sime, a obținut daune morale de 10.000 de euro după ce a fost achitată în dosarul DNA de luare de mită. Curtea de Apel Oradea a mărit suma acordată, după ce, în primă instanță, Tribunalul Bihor fixase cuantumul despăgubirilor morale la 7.500 de euro. Adrianei Sime i-au mai fost acordați și peste 12.000 de lei, valoarea salariilor de care a fost privată în urma anchetei penale, și aproximativ 35.000 de lei – contravaloarea cheltuielilor de judecată avute în timpul procesului penal. Hotărârea Curții poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.
Minuta Curții de Apel Oradea în dosarul 2200/111/2020
Respinge apelul formulat de apelantul Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție- Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței civile nr. 26/C/18.02.2022 pronunțată de Tribunalului Bihor. Respinge apelul formulat de apelantul Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice împotriva Încheierii din ședința publică din data de 25.01.2021 si a Sentinței civile nr. 26/C/18.02.2022 pronunțate de Tribunalului Bihor.
Admite apelul civil introdus de apelanta Sime Adriana în contradictoriu cu intimații Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Justiţiei, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, și în consecință:
Anulează în parte Sentința civilă nr. 26/C/18.02.2022 pronunțată de Tribunalului Bihor. În baza art. 406 alin. 5 Cod procedură civilă, ia act de renunţarea la judecarea cererii de chemare în judecată formulată de reclamanta Sime Adriana în contradictoriu cu pârâtii Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie- Directia Natională Anticorupție și Ministerul Justiţiei.
Schimbă în parte Sentința civilă nr. 26/C/18.02.2022 pronunțată de Tribunalului Bihor si în consecință: Majorează cuantumul daunelor morale la care a fost obligat pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice de la suma de 7500 Euro la suma de 10.000 Euro, echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii.
Menține restul dispozițiilor sentinței apelate care nu contravin prezentei decizii. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Oradea.
Pronunțată în data de 20 septembrie 2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.
Pe fond, pe 18 februarie 2022, Tribunalul Bihor stabilise ca Adriana Sime să primească 7.500 de euro, ”cu titlul de daune pentru prejudiciul moral suferit”. ”Reclamanta a solicitat cu acest titlu suma de 100.000 de euro, însă instanţa apreciază că (…) acest capăt de cerere este numai parţial întemeiat şi că suma de 7.500 de euro, prin echivalentul în lei de la data plăţii, reprezintă o valoare suficientă şi echitabilă ce poate fi acordată cu titlul de daune pentru prejudiciul moral suferit în ansamblu prin măsurile preventive privative de libertate dispuse”, arăta instanța de fond.
În plus, Ministerul Finanțelor a fost obligat să îi achite reclamantei:
– 12.464 de lei cu titlul de daune materiale reprezentând contravaloarea salariului net pe care l-ar fi primit reclamanta de la AFP Bihor în perioada 15 iulie 2016 – 14 septembrie 2016;
– 34.952,91 de lei cu titlul de daune materiale reprezentând contravaloarea cheltuielilor de judecată ocazionate de dosarul penal;
În procesul civil fosta adjunctă a șefului Administrației Finanțelor Publice Bihor a fost reprezentată de avocatele Irina Poinar și Raluca Sima Lenghel.
Ce acuzații i-au fost aduse Adrianei Sime în dosarul DNA Oradea
În august 2016, procurorii DNA Oradea anunțau trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a Adrianei Sime, pe atunci adjuncta șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor, pentru că ar fi luat mită de la doi oameni de afaceri.
În rechizitoriu se arăta că, în perioada octombrie 2013 – februarie 2014, în calitate de șef Serviciu Persoane Juridice 4 din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor – Activitatea de Inspecție Fiscală, Adriana Sime ar fi pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 14.500 euro și ar fi primit în două tranșe 6.000 de euro.
”În schimbul acestor foloase, (…) urma să asigure finalizarea favorabilă a unei inspecții fiscale efectuată la societatea comercială administrată de omul de afaceri și urma să asigure întocmirea unui raport de inspecție fiscală prin care să nu se constate în totalitate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat, lucru care s-a și întâmplat”, susțineau procurorii DNA Oradea, la momentul trimiterii în judecată a finanțistei.
În același dosar, Adriana Sime mai era acuzată că, între octombrie 2012 și decembrie 2014, ar fi primit de la un alt afacerist produse alimentare în valoare de ceva mai mult de 920 de lei, ca să dispună inspecții fiscale formale la firma acestuia.
Pe 1 noiembrie 2019, Curtea de Apel Oradea le achita definitiv pe Adriana Sime și pe o subalternă a sa, Florentina Pușcău, acuzată de complicitate, arătând că faptele de care au fost acuzate cele două nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. Judecătorii au invocat deciziile nr. 51/2016 şi nr. 302/2017 ale Curţii Constituţionale și au exclus mai multe interceptări din dosar.
Hotărârea de achitare dată de Curtea de Apel Oradea poate fi parcursă, în format anonimizat, pe rolii.ro.