Polițiști monitorizați prin intermediul unei aplicații de control parental, instalată pe telefoanele de serviciu. Se întâmplă în cadrul Poliției orașului Iernut, din județul Mureș, au dezvăluit sindicaliștii Europol. Aceștia susțin că șeful instituției a autorizat conturile fostei soții și a fiicei sale să controleze aplicația și să vadă în orice moment unde sunt patrulele de poliție. Situația a ajuns în atenția conducerii Poliției Române și a Direcției Generale de Protecție Internă.
Sindicaliștii din Poliție susțin că șeful Poliției Orașului Iernut, comisarul Alin Bozonc, a recurs la o aplicație descărcată la ”liber”, pe care a instalat-o pe telefonul mobil de serviciu pe care polițiștii din subordine îl folosesc.
”Mai mult, printre conturile autorizate să acceseze locația polițiștilor se află fosta lui soție de care a divorțat, dar și fiica sa, ambele având vizibile adresele de e-mail în aplicație, cu rol de administrator care pot vedea în orice moment unde se află patrulele de poliție”, atrag atenția polițiștii Europol.
Aceștia reclamă faptul că șeful Poliției Iernut, și-ar teroriza subalternii încă din 2021, de când a fost instalat în actuala funcție: ”Spre exemplu, înainte de instalarea ilegală a acestei aplicații pe telefoanele de serviciu, acesta le cerea polițiștilor, chiar și când era în concediu sau liber, să îi comunice pe whatsapp când intră în sediul poliției, când ies, poziția din teren, persoanele pe care le-au legitimat sau măsurile aplicate.”
Sindicaliștii din Europol au dezvăluit că, din cauza umilințelor și hărțuirilor la care comisarul Bozonc și-a supus subalternii, unii dintre aceștia ar fi suferit de stări de anxietate și depresie, iar altul ar fi avut nevoie de tratament de specialitate. Drept urmare, polițiștii din Iernut au adresat un raport Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, în care au descris modul în care sunt tratați de superiorul lor.
”Nu am putut documenta scopul real al monitorizării polițiștilor și dacă informațiile cu privire la poziția lor în teren sunt folosite de persoane din afara instituției pentru a se ”orienta” atunci când vor să transporte ilegal material lemnos, țigări de contrabandă sau alte mărfuri supuse accizării, însă privirea de ansamblu ne demonstrează încă o dată că e plin de ”menegeri” în Poliție care tratează instituția și subalternii ca pe propriul SRL”, au arătat sindicaliștii Europol.
Conducerea Poliției Mureș a reacționat, vineri, printr-un comunicat postat pe pagina de internet a instituției: ”Cu privire la aspectele apărute în spațiul public, pe o rețea de socializare, prin care se face referire la faptul că modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu ale polițiștilor din cadrul Poliției orașului Iernut ar fi monitorizat ilegal de șeful ierarhic superior, precizăm următoarele: Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a dispus deja efectuarea de verificări, înainte de apariția în spațiul public a acestor aspecte, prin Biroul Control Intern, pentru clarificarea situației de fapt și luarea măsurilor legale în consecință.”