Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins ca inadmisibilă o sesizare prealabilă formulată de Curtea de Apel Oradea. Este vorba despre solicitarea de a pronunța o hotărâre prealabilă cu privire la prevederile referitoare la decontarea unei părți din salarii în cazul angajatorilor afectați de pandemie. Sesizarea prealabilă a fost declarată inadmisibilă.
Minuta Deciziei 50/26 septembrie 2022 a ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept:
Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, prin Încheierea din 13 mai 2022, pronunţată în dosarul nr.2.670/111/CA/2021-R, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:
Care este momentul de început al cursului termenului de 3 luni prevăzut de dispoziţiile art. I alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative?
Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Concret, prin sesizarea prealabilă adresată ÎCCJ, Curtea de Apel Oradea a cerut clarificarea dispozițiilor OUG 92/2020 referitoare la decontarea unei părți de 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat în cazul angajatorilor ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate în starea de urgență ori în cea de alertă. În speță, era pus în discuție momentul de început al cursului termenului de 3 luni prevăzut de art. I alin. (1) din OUG 92/2020.
Sesizarea a fost formulată într-un dosar din 2021 referitor la anularea unui act administrativ și a fost înregistrată la ÎCCJ pe 24 mai 2022.
Expunerea succintă a litigiului aflat pe rolul Curții de Apel Oradea o puteți parcurge AICI.