material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Frecvent se întâmplă să aud oameni care se scuză pentru trăsăturile sau comportamentele de care nu sunt mulțumiți, spunând că „au moștenit” asta de la părinți. Și, probabil, e o metodă care aduce mai multă liniște, știind că nu ești „vinovat” pentru ceea ce nu îți place la tine. Sigur că părerile legate de această „vină” sunt împărțite, dar realitatea este că moștenirea de generații chiar există și în ea se regăsesc idei, obiceiuri, emoții și comportamente care se tot transmit urmașilor.
De fapt, chiar și Carl Jung vorbește despre inconștientul colectiv al comunităților. Inconștient, pentru că de multe ori nici măcar nu mai știi de unde îți vin aceste obiceiuri, știi doar că așa se fac. Totodată, e foarte important să știi că aceasta nu reprezintă o scuză pentru comportamentele neplăcute sau pentru ideile rigide, pentru că, fiind un adult conștient de cauză, ești și pregătit să corectezi acolo unde ceva nu merge cum ți-ai dori. Există mai multe metode prin care poți să te educi continuu, de la cursuri de dezvoltare personală, terapii individuale, auto-educare până la participarea la diverse metode sau evenimente cum ar fi CONSTELAȚIA FAMILIALĂ.
Astăzi vreau să îți vorbesc despre această ultimă metodă pentru că am primit numeroase întrebări despre ea. Constelația familială este o procedură fără suficiente dovezi științifice, destul de tânără (a apărut în 1996), alternativă terapiei, dezvoltată de Bert Hellinger care a asociat-o psihologiei sistemelor. Acest fel de psihoterapie „vede” individul ca parte a sistemului din care face parte (exemplu: sistemul familial).
În prezent, constelațiile familiale sunt tot mai căutate și datorită promovării lor în spațiul cinematografic. Cu toate acestea multe persoane nu știu la ce să se aștepte atunci când se înscriu la o astfel de întâlnire, cu atât mai mult cu cât oamenii caută soluții rapide de rezolvare a problemelor și aceasta apare ca fiind eficientă. Este foarte important, dacă vrei să încerci o astfel de experiență, ca în paralel să fii ghidat de un psiholog cu care să te întâlnești săptămânal pentru a putea procesa posibila informație nouă, pentru că aceste constelații nu întotdeauna sunt conduse de psihologi și atunci experiența poate să fie destul de puternică pentru individ, nefiind gestionată adecvat de facilitator. Acest facilitator reprezintă persoana formată în metoda constelațiilor familiale care conduce ședința.
La ședință se poate scrie un număr mai mare de persoane (15-20-30 etc), în funcție de condiții și de preferințele facilitatorului. Participanții sunt așezați în cerc, rămânând atenți la ceea ce se întâmplă. Atunci când unul dintre aceștia dorește să își facă propria constelație, va fi ghidat de facilitator să aleagă persoane din sală în rolul propriu și al membrilor familiei. Aceștia interacționează ghidați, probabil, de energia familiei pe care o joacă și, cu ajutorul diverselor mesaje verbale transmise de facilitator prin intermediul „actorilor”, anumite conflicte par a se rezolva. Sigur că mai există o metodă a constelației și anume, cea individuală, în care terapeutul folosește obiecte pentru a înlocui membrii familiei. Măsura în care una sau mai multe persoane reușesc să își rezolve eficient problemele depinde și de nivelul de dezvoltare personală la care aceasta/aceștia se află.
În descrierea de mai sus mă împiedică să folosesc certitudini faptul că încă nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficiența metodei. Însă, pe baza experienței oamenilor care au participat, pot să spun că aceștia au remarcat o îmbunătățire a calității vieții, cu atât mai semnificativă cu cât la procesarea informației primite a participat și un psiholog în rol de terapeut săptămânal.
Ca și în toate subiectele ce aparțin dezvoltării personale, cred că factorii-cheie pentru reușita acestei metode în viața ta sunt: acceptarea lucrurilor care nu pot fi schimbate, empatia, înțelegerea că fiecare face ce poate/a putut mai bun la acel moment, toleranța și dorința de educare continuă și auto-actualizare.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Chiar vor oamenii să audă mereu adevărul?
- Ce faci atunci când faci de toate și… Nimic?
- Oameni, presiune și furie
- Sexul mai este un subiect tabu? Printre copii și adolescenți, NU!
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
- Mă vindec pentru a vindeca lumea. Cum poți să salvezi lumea?
- Un alt sine
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
- Copilul și cadourile – sau despre cum îl înveți să obțină ceea ce vrea
- Fă rai din ce ai! Tu ce ai făcut azi pentru tine?
- ”E timpul să avem un copil?” – bucuriile și provocările din relația de cuplu
- Eu, o mamă (im)perfectă. Despre perfecțiunea părinților și a copiilor
- Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor… Sau nu? – Despre teoria conspirației la români
- Impactul divorțului asupra… părinților!
- Când iubirea devine patologică?
Comments 4