Cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de un an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracţiuni este nedemn să fie avocat. Este prevederea cuprinsă într-un proiect de lege adoptat la finalul lunii septembrie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și aflată acum la promulgare. Avocații aflați într-o astfel de situație vor fi excluși din barou.
Documentul mai prevede că infracțiunea pentru care este aplicată condamnarea trebuie să fie din categoria celor pentru care pedeapsa închisorii are un minim special de cel puțin un an și reprezintă:
- infracțiune contra contra vieții,
- infracţiune contra patrimoniului,
- infracţiune contra înfăptuirii justiţiei,
- infracţiune de corupţie sau de serviciu,
- infracţiune de fals,
- infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială,
- infracţiune contra securităţii naţionale
- infracţiune de genocid, contra umanităţii și de război
O altă condiție impusă este capână la data verificării stării de nedemnitate să nu fi intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei.
Extras din legea privind modificarea art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat:
La articolul 14 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificările și completările ulterioare, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:
”cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de un an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracţiuni, infracțiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puțin un an și reprezentând infracțiune contra contra vieții, infracţiune contra patrimoniului, infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, infracţiune de corupţie sau de serviciu, infracţiune de fals, infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, infracţiune contra securităţii naţionale sau o infracţiune de genocid, contra umanităţii și de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei.”
Până acum, legea avocaturii arăta – la art. 14 lit. a că e nedemn pentru a fi avocat cel condamnat definitiv la închisoare pentru comiterea unei ”infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”. În aprilie 2022, Curtea Constituțională a României a stabilit că aceste prevederi sunt neconstituționale. Cu acea ocazie, CCR a reținut că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” a fost constatată ca neconstituțională prin Decizia nr.225 din 4 aprilie 2017.
Urmare a deciziei CCR din aprilie 2022, ”a fost eliminat din lege principalul criteriu de verificare a demnității profesionale – care stabilea nedemnitatea persoanelor condamnate definitiv de a accede în profesie respectiv nedemnitatea persoanelor condamnate pentru a putea continua exercitarea profesiei ulterior condamnării definitive”, arăta, în numele inițiatorilor, senatorul Daniel Fenechiu, în expunerea de motive a proiectului.
Situația a fost analizată în cadrul Congresului Avocaților din 17 iunie 2022 și a propus soluția din proiectul asumat și susținut de 44 de parlamentari.
DOCUMENT – Proiect de Lege pentru modificarea art.14 lit.a) din Legea nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat:
Comments 2