Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea care aduce modificări unor prevederi din Codul de procedură penală referitoare la nulitățile absolute. Documentul prevede că și neasistarea de către avocat a părții vătămate, când asistența este obligatorie, determină aplicarea nulității absolute.
Potrivit legii promulgate de președintele României, ”la articolul 281 alineatul (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,f) asistarea de către avocat a suspectului sau inculpatului, a celorlalte părţi, precum şi a persoanei vătămate, atunci când asistenţa este obligatorie.”
Până acum, art. 281 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penală prevedea aplicarea nulității absolute doar dacă nu erau asistați de avocat suspectul/inculpatul și celelalte părți. ”Potrivit prevederilor art. 32 alin. 2 Cod de procedură penală, părțile în procesul penal sunt inculpatul, partea civilă și partea responsabilă civilmente, persoana vătămată nefiind parte, ci subiect procesual principal, așa cum prevede art. 33 alin. 1 din același cod”, mai arată inițiatorul legii, a arătat inițiatorul legii promulgate marți, Dorin Valeriu Bădulescu, fost senator PMP.
Acesta a considerat că este necesară completarea textului articolului mai sus menționat pentru ”existența unei depline simetrii între situațiile apreciate de legiuitor ca impunând asistența juridică obligatorie a unor părți sau subiecți procesuali și sancțiunea aplicabilă în cazul nerespectării acestora”.
În expunerea de motive a proiectului devenit lege se arată că în practica instanțelor s-au conturat două opinii diferite. Una în sensul că, având în vedere modul de formulare a textului de la art. 281 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, lipsa asistenței judiciare obligatorii a persoanei vătămate lipsită de capacitate de exercițiu sau cu capacitate restrânsă nu se sancționează cu nulitate absolută, ci cu nulitatea relativă, prevăzută de art. 282 Cod de procedură penală. A doua opinie arată că sancțiunea este nulitatea absolută, deși textul nu menționează expres acest lucru.
DOCUMENT – Legea privind modificarea art.281 alin.(1) litera f) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală:
Lipsa apărării PERSOANEI vătămate, nu părții.
Am corectat. Vă mulțumim că ne-ați atras atenția.