Tribunalul Bihor a decis oprirea lucrărilor la cariera din comuna Zece Hotare, de unde se extrăgea piatră folosită pentru modernizarea unei porțiuni din drumul județean Damiș – Aștileu. Inițial, exploatarea a fost oprită în luna iulie a acestui an, de Primăria locală, dar firma care folosea roca extrasă a obținut, în luna septembrie, la Judecătoria Aleșd continuarea lucrărilor. Acum, Tribunalul a suspendat executarea sentinței instanței din Aleșd până la soluționarea apelului declarat pe fond.
Așa cum BihorJust a dezvăluit, în luna mai 2022, Ioana Blank și Patricia Bodea, moștenitoarele unuia din cei doi concesionari ai terenului din zona Văii Albioara, pe care se află cariera de piatră din Zece Hotare, au sesizat autoritățile locale că exploatarea se realizează de către o firmă – Costa VOC – fără a avea autorizație de construcție și fără a avea acceptul lor.
Primăria locală a decis, în această vară, sistarea lucrărilor, amendarea societății cu 5.000 de lei și intrarea în legalitate. Costa VOC a atacat în instanță măsura sistării lucrărilor, iar pe 15 septembrie Judecătoria Aleșd a admis o ordonanță președințială prin care i se permite firmei să continue lucrările.
La rândul lor, Ioana Blank și sora ei au declarat apel împotriva hotărârii instanței din Aleșd. Până la soluționarea pe fond a acestuia, Tribunalul Bihor a hotărât, pe 11 octombrie, să suspende executarea sentinței prin care a fost permisă continuarea exploatării. Cu alte cuvinte, lucrările au fost oprite cel puțin până pe 7 noiembrie, când este programat termenul în apelul mai sus menționat.
De menționat că Romulus Costa, cel care deține firma Costa VOC, a declarat pentru BihorJust că lucrează legal la cariera de la Zece Hotare, având permis de exploatare și autorizație de mediu. Însă nu și autorizație de construcție, obligatorie, potrivit legii.
Ancheta BihorJust pe această temă poate fi citită aici – Drumul județean Damiș – Aștileu, construit cu piatră exploatată ilegal