”Există o categorie profesională a «martorilor muţi» în sistemul de justiţie de care societatea românească are mare-mare nevoie, dar pe care, prin voinţa guvernanţilor, societatea o ignoră cu desăvârşire: GREFA JUDICIARĂ!” Este constatarea amară cu care începe scrisoarea grefierului anonim către întreaga societate, publicată pe pagina de internet a Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.
După o scurtă referire la reforma lui Cuza din 1865, prin care s-a stabilit cine poate deveni grefier și ce atribuții avea, ”grefierul anonim” arată că toate actele unui dosar de judecată, cu excepția minutei hotărârii, sunt contrasemnate de grefier.
”Grefierul nu controlează activitatea magistratului, nu are drept de a influența sau de a cenzura modul în care magistratul instrumentează cauza, dar poate, conform legilor care păstrează în vigoare tradiția din timpul lui Cuza, să nu semneze”, se arată în scrisoare. ”Nu există niciun alt mod de a garanta înfăptuirea justiției cu bună credință de către magistrat, ÎN TIMP REAL, alta decât contrasemnătura grefierului.”
Referindu-se la programul de lucru al grefierilor, autorul scrisorii arată că aceștia pot fi considerați ”ceasul deșteptător al sistemului bugetar”, întrucât încep programul de lucru dimineața devreme și îi prinde noaptea în instanțe.
”Verificați vă rog câte alte birouri din instituțiile bugetare au luminile aprinse la orele sau zilele libere când sunt luminate birourile grefierilor! Sau mai bine, intrați pe portalul instanțelor de judecată și verificați listele de ședință din Vinerea Mare, de la Crăciun, din 31.12, iar aici colegii din penal ar putea să ofere mai multe date interesante”, se arată în scrisoare.
”Pontajele instanțelor, deși contrasemnate și confirmate pentru autenticitate sunt false în întregul sistem judiciar. Nu cunosc instanță la care orele suplimentare să fie cuprinse în pontaj. Orele suplimentare efectuate de grefieri constituie combustibilul întregului sistem judiciar care ar intra în colaps dacă grefierii ar respecta la literă programul normal de muncă.”
”Grefierul anonim” transmite un semnal de alarmă referitor la atitudinea unor magistrați: ”Desconsiderarea grefierilor de către unii magistrați, umilințe vecine cu infracțiunea de purtarea abuzivă, comportament neloial și tracasator, specularea autorității profesionale în interes personal, afișarea ostentativă a expertizei și chemarea la ordine în afara ședințelor de judecată, deși nu sunt reprezentative pentru întregul sistem sau pentru toate instanțele, au devenit totuși un loc comun în sistem și sunt tolerate ca o marcă destinată grefierilor: «cenușăresele sistemului de justiție».”
”Grefierul anonim” mai arată că media salariului net astăzi în plată pentru grefierii de execuție este sub 3900 lei, iar raportul salarial grefier/magistrat variază între 1/ 4-8 ori, în condițiile în care în anul 2004 raportul era de 70% din salariul magistratului.
Ce propune grefierul anonim? ”Cam același lucru cu toată suflarea grefierilor din România: vrem legea vizând statutul grefierilor. VREM STATUTUL! De doi ani se plimbă, în diferite forme, între Ministerul Justiției, Muncii, Finanțelor și C.S.M. (…) Integritatea sistemului de justiție în ansamblu și eliminarea multor probleme care oripilează prin consecințe astăzi societatea ține surprinzător de mult de lipsa unui statut al grefierilor adaptat la realitățile din România.”
Scrisoarea grefierului anonim, publicată pe pagina Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial poate fi citită integral AICI.