Locuința unui avocat și cea a unui polițist, din București și județul Ilfov, au fost percheziționate, joi, de procurorii DIICOT – Structura Centrală, de polițiștii anti-crimă organizată și cei din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice. Cei doi sunt suspectați de implicare într-un grup infracțional care viza obținerea prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de euro, din care ar fi obținut 11 milioane de euro. Aceasta se găsea în conturile din România ale unei companii înregistrată într-o zonă offshore. Descinderile de joi ale anchetatorilor au vizat și sediile a două instituții.
Cum să convingi banca să îți dea 16 milioane de euro?
Grupul infracțional vizat de această anchetă a fost constituit în luna august 2021, după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ridicarea popririi instituită încă din 2015 asupra conturilor companiei înregistrate într-o jurisdicție offshore. Procurorii DIICOT susțin că membrii grupării au pus la punct un amplu mecanism financiar pentru a induce în eroare banca din România și a obține cei 16 milioane de euro.
Astfel, grupul infracțional a folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate și procuri certificate prin apostilă falsificate în care era atestată calitatea nereală de împuternicit pe conturile societății a liderului grupului) sau care nu erau apte să justifice, legal, comercial sau economic, transferul/retragerea din conturi a fondurilor bănești (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistență juridică încheiat cu un avocat și pus în executare, în mod formal, prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanță financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate). Toate aceste documente au fost menite să justifice formal transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare, susțin anchetatorii.
”Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a încălcării dispozițiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019, privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienților în evidențele unităților bancare, prin acceptarea de informații nereale și înscrisuri falsificate, în contextul în care era evident caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora”, au transmis procurorii DIICOT.
Banii, spălați prin mașini de lux sau împrumuturi fictive
Prin aceste manevre, membrii grupării au indus în eroare banca din România și i-au determinat pe șefii acesteia să aprobe – în noiembrie și decembrie 2021 – plăți în valoare totală de peste 70 de milioane de lei din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului sau în alte conturi controlate de aceștia.
”Ulterior, sumele obținute au fost supuse unui amplu proces de spălare a banilor, fondurile obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore fiind împărțite și transmise către mai multe conturi bancare, operațiune urmată de retragerea de sume în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor/creditarea companiilor unde membrii grupului sau apropiați ai acestora erau acționari, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă, precum și transferuri cu o valoare neobișnuit de mare în raport cu obiectul tranzacțiilor (de exemplu, contracte de cesiune părți sociale cu o valoare nominală de 50 de lei în schimbul sumei de aproximativ 3.390.000 USD, antecontracte de vânzare – cumpărare)”, au detaliat procurorii.
Doi noi suspecți
Cei doi noi suspecți vizați de perchezițiile de joi sunt acuzați că au sprijinit gruparea prin sfaturi, intermedierea legăturii între membrii acesteia ori schimbarea sau depunerea de documente la anumite instituții. Procurorii susțin că suspecții ”au cunoscut caracterul fictiv al contractelor de consultanță, prestări servicii, asociere în participațiune, utilizate pentru a justifica efectuarea transferurilor de fonduri din conturile bancare ale firmei, înlesnind și ajutând la inducerea în eroare și păgubirea unei unități bancare cu suma de aproximativ 11 milioane de euro, diferența de 5 milioane de lei nefiind obținută ca urmare a intervenției procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală care au întrerupt procesarea operațiunilor bancare solicitate de grup”.
Anchetatorii au informații că, în schimbul ajutorului acordat, unul dintre cei doi suspecți a primit suma de 2 milioane de euro provenind din fondurile societății prejudiciate.
”Unul dintre suspecți a pretins că, în calitate de lucrător al unui serviciu de informații (calitate nereală), va interveni la judecători (nenominalizați) pentru a-i determina ca, în schimbul sumei de 60.000 de euro (contravaloarea unui ceas de lux), să dispună punerea în libertate a liderului grupului infracțional organizat”, au explicat anchetatorii DIICOT.
Cei doi suspecți au fost duși, pentru audieri, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală.