Tribunalul Bihor a pronunțat, vineri, după șase ani de la sesizarea instanței, o soluție de achitare în dosarul în care patru persoane, printre care omul de afaceri orădean Ion Govoreanu și soția lui, au fost acuzate de evaziune fiscală, complicitate și instigare la această infracțiune. Inculpații au fost acuzați de tranzacționarea fictivă a sediului fostei firme de salubritate din Oradea, Urbana, cu scopul compensării TVA şi impozitului pe profit rezultate din operaţiuni reale efectuate de firma care ar fi aparținut soției lui Govoreanu. Instanța a stabilit că faptele de care au fost acuzați inculpații nu sunt prevăzute de legea penală și a constatat că prejudiciul, calculat de anchetatori la aproape 900.000 de lei, a fost achitat în întregime.
Potrivit soluției pronunțate, azi, de Tribunalul Bihor, au fost achitați pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, următorii:
- Ion Govoreanu – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la evaziune fiscală
- Ecaterina Mihaela Govoreanu – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală
- FOR UNITED ENERGIE SRL – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală
- Cătălin Adrian Ionescu – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală,
- Octavian Sasu – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală
Instanța a mai dispus încetarea procesului penal față de două firme – Portimer Com și Abrienda Com -, pentru că acestea au fost radiate.
”Constată achitate în integralitate pretenţiile civile formulate în cauză de partea civilă Statul român prin ANAF prin Direcţia Generală Regională Cluj prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor”, se mai arată în hotărârea Tribunalului Bihor, care poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Acuzațiile formulate în acest dosar
Soții Govoreanu, Cătălin Ionescu și Octavian Sasu au fost trimiși în judecată în 2016, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. În rechizitoriul acestora se arăta că, pe 6 februarie 2012, Ion Govoreanu l-ar fi determinat pe Cătălin Ionescu, pe atunci administrator al societății Urbana, să înstrăineze un imobil aflat în patrimoniul acestei firme (în fapt, sediul din Oradea al Urbana), către o altă societate – Simonela SRL, redenumită apoi Abrienda COM SRL – administrată atunci de Octavian Sasu. ”Preţul tranzacţiei a fost de 600.000 de euro plus TVA, sumă din care s-au achitat scriptic doar 10.000 de euro, vânzătoarea renunţând la privilegiul intabulării ipotecii pentru diferenţa de preţ neachitată”, arătau procurorii.
Două luni mai târziu, pe 12 aprilie 2012, Govoreanu l-ar fi determinat pe Sasu să vândă clădirea firmei For United Energie SRL, administrată de Mihaela Govoreanu, soția omului de afaceri. Însă prețul convenit, de 850.000 de euro plus TVA, nu a mai fost achitat, renunțându-se și la privilegiul intabulării ipotecii legale pentru preţul neachitat, susțineau anchetatorii. Aceștia au explicat că vânzările succesive ale imobilului aveau drept scop compensarea TVA și a impozitului pe profit rezultat din operaţiunile reale desfăşurate de către societatea soției lui Ion Govoreanu.
”Transferul imobilului s-a realizat la intervale scurte de timp, între trei societăţi comerciale aflate în relaţie de afiliere, controlate de membrii aceleiaşi familii, singurul beneficiar real al operaţiunilor economice, dezavantajoase pentru vânzători, fiind inculpata SC FOR UNITED ENERGIE SRL, prin avantajele fiscale ilegale pe care le-a obţinut”, se arăta în rechizitoriu.
Procurorii au calculat un prejudiciu de aproape 900.000 de lei și au dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpaţilor.
Comments 1