O lege care declară bujorul drept floare națională a României a fost promulgată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis. Inițiată de 56 de parlamentari și votată cu opoziția a 39 de deputați, legea stabilește că floarea ”din familia Paeoniaceae” va avea propriul festival. În plus, administrațiile locale și județene vor putea amenaja mini-grădini botanice, dar și spații în parcuri și grădini publice care să aibă în centrul bujorul.
Inițiatorii legii au pornit de la faptul că mai multe țări și-au ales flori naționale: Japonia – crizantema, Olanda – laleaua, Austria – floarea de colț, iar Bulgaria – trandafirul. De asemenea, nu a lipsit o trimitere la basmul ”Prâslea cel voinic și merele de aur”: ”Era odată un împărat puternic și mare și avea pe lângă palaturile (sic) sale o grădină frumoasă, bogată în flori și meșteșugită nevoie mare.”
Enumerând nouă motive pentru care bujorul este cel mai indicat pentru a deveni floarea națională, inițiatorii au mai precizat că aproape 70.000 de români au ca prenume ”Bujor”, iar ”un număr impresionant de localități din România au nume derivate din bujor”.
Pentru toate aceste motive, ”se declară bujorul, din familia Paeoniaceae, ca floare națională a României” – se arată în primul articol din legea promulgată azi.
Și pentru că tot a devenit floare națională, bujorul va avea anual un festival organizat la nivel național și local, care va cuprinde, nici nu se putea altfel, ”simpozioane științifice” în cadrul cărora vor fi prezentate ”caracteristicile biologice și ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”.
În seama autorităților locale va cădea sprijinirea rezervațiilor naturale de bujor românesc și luarea de măsuri pentru ”adaptarea la condițiile pedoclimatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte țări”. Aceleași autorități pot amenaja în parcuri și grădini publice, spații rezervate cultivării bujorului.
”Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice, în care bujorii să ocupe spații distincte”, mai arată legea, care implică în acțiunile de promovare a noii flori naționale și consiliile municipale, Uniunea Artiștilor Plastici și Romfilatelia.
DOCUMENT – Legea privind declararea bujorului ca floare naţională a României: