Deputatul USR Bihor Silviu Dehelean a anunțat, vineri, că nicio persoană condamnată definitiv pentru infracțiuni comise cu intenție nu se va putea înscrie la alegerile locale sau parlamentare. Declarația parlamentarului vine după ce au fost promulgate legile în susținerea cărora USR a strâns un milion de semnături.
“Am reușit după patru ani de luptă. După ce am strâns peste 30.000 de semnături în Bihor și peste un milion în toată România. Când am propus campania «Fără penali în funcții publice», cei mai mulți au fost sceptici. Nu ne-au dat nicio șansă că noi, USR, împreună cu societatea civilă, putem strânge un milion de semnături din stradă și putem avea milioane de discuții, om cu om. Presiunea milionului de semnături a fost prea mare și pentru politicienii noștri”, spune parlamentarul USR Bihor.
Inițial, proiectul de lege prevedea interzicerea participării în alegeri a persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor – viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave -, până la reabilitare.
În comisiile Camerei Deputaților proiectul a fost amendat prin extinderea interdicției de a fi ales în administrația publică la toate persoanele care „la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.
Silviu Dehelean spune că formațiunea sa nu se va opri aici cu demersul intenția sa fiind ca această interdicție să fie stipulate în Constituția României, “astfel încât nimeni să nu poată schimba niciodată acest principiu cerut de milioane de cetățeni ai României”.
Potrivit legii pentru modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor nu pot candida și nu pot fi alese: ”persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute la art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese și persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.”
DOCUMENT – Lege pentru modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor: