Vlad Iova, orădeanul care, împreună cu colegii din lotul național de chimie, a pus România pe primul loc în Europa și pe locul al VIII-lea în lume la Olimpiada Internațională de Chimie 2022, din China, a fost admis primul la Institutul Medico-Militar din București. Tânărul vrea să facă cercetare în Medicină și e mândru că poartă uniforma militară. “Dorința de a intra în Armată o am de când eram mic, fiind insuflată de respectul și admirația pe care le am față de eroii țării”, spune olimpicul devenit membru în ”marea familie a Armatei Române”.
Raportul unui olimpic
”Am onoarea să vă salut! Sunt student Vlad Iova, anul I la Institutul Medico-Militar București. În primul rând aș dori să spun că este o mare onoare pentru mine să fiu student al acestei prestigioase instituții de învățământ superior din România”, își începe raportul olimpicul Vlad Iova, șef de promoție în 2022 la Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea.
Deși putea să aleagă orice universitate din lume în urma performanțelor obținute la nivel mondial, Vlad Iova a decis să studieze la Institutul Medico-Militar din București. Într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale, orădeanul și-a trecut în revistă performanțele: “De-a lungul liceului am obținut rezultate la olimpiadele internaționale și naționale de chimie, cel mai important premiu fiind o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Chimie 2022, desfășurată în China, unde eu, împreună cu colegii din echipă, am reușit să punem România pe locul I în Europa și al VIII-lea în lume. De asemenea, am obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2019, desfășurată în Qatar, și medalie de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie „D.I. Mendeleev” 2021.”
2022 a fost anul lui Vlad Iova și la nivel național unde a câștigat tot ce se putea. “Cel mai bun rezultat l-am obținut în clasa a XII-a, acesta fiind Premiul I la Olimpiada Națională de Chimie 2022, cu premiu special pentru cea mai bună lucrare teoretică și premiu special pentru cea mai bună lucrare practică. Datorită acestor rezultate, am fost admis la Institutul Medico-Militar, în capul listei, fără examen, fiind însă nevoie să trec de probele aptitudinale eliminatorii – sportive și psihologice – pentru care m-am pregătit intens și de vizita medical”, explică tânărul.
“Există multe oportunități pentru olimpici”
Chiar dacă cei mai mulți tineri, dar și cercetători spun că în România nu se poate face cercetare, Vlad Iova are o altă perspectivă asupra acestui domeniu: ”Încă de când am terminat liceul visul meu a fost să fac cercetare în medicină. Am ales să continui studiile în România pentru că, în opinia mea, aici se poate face cercetare la cele mai înalte standarde și există multe oportunități pentru olimpicii care rămân… Emoția pe care o aveam când am intrat pe porțile Institutului Medico-Militar s-a transformat în mândria și bucuria de a purta haina militară, deoarece simt că am intrat în familia Institutului, în marea familie a Armatei României.”
Vlad Iova nu s-a plâns niciodată că ar fi făcut sacrificii ca să obțină performanțele extraordinare pe care le are în palmares. “N-aș putea să spun că este mult efort, dar este multă muncă. Îmi pare rău că este ultima olimpiadă la care am participat”, spunea Vlad Iova, după ce a fost cel mai bun din țară la chimie.
Subordonat Ministerului Apărării Naționale, Institutul Medico-Militar asigură pregătirea studenților militari de la facultățile de medicină, medicină dentară și farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și a Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, pentru Ministerul Apărării Naționale, precum și pentru alți beneficiari interni (din sistemul de siguranță națională, ordine publică și justiție) și externi.