4000 de orădeni pot cere Primăriei municipiului restituirea unui impozit încasat în mod abuziv, potrivit unei sentințe a Tribunalului Bihor. Însă, administrația locală consideră că banii vor fi restituiți numai acelor persoane care au deschis procese pentru anularea hotărârii de consiliu prin care au fost stabilite dările anulate, adică numai în cazul a doi proprietari care au câștigat procesele deschise Primăriei. În această situație, PSD Bihor a anunțat, prin vocea vicepreședintelui său, Florian Sîrca, faptul că va deschide acțiune în despăgubire pentru fiecare orădean care a cerut restituirea impozitului abuziv și nu a primit banii înapoi.
Reîncadrare abuzivă, impozite de patru ori mai mari
Situația a fost generată după ce Primăria Oradea a reîncadrat, începând cu 2021, la categoria “teren cu construcții” suprafețe pe care era edificată o construcție, deși până atunci aveau încadrare mixtă – curți construcții/ arabil, livadă, vie. În acest fel, terenuri arabile din intravilanul orașului au fost trecute în categoria curs-construcții, ceea ce a dus la creșterea chiar de patru ori a impozitelor datorate de proprietari.
Articole din hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite reîncadrările și noile impozite au fost declarate nule prin sentințe ale Tribunalului Bihor, menținute de Curtea de Apel Oradea. Instanțele au dispus reîncadrarea la terenuri arabile, așa cum erau anterior, a suprafețelor trecute abuziv la curs-construcții și restituirea sumelor de bani încasate nelegal de către Primăria Oradea.
Însă, juriștii Primăriei au considerat că banii vor fi restituiți numai acelor persoane care au deschis procese pentru anularea hotărârii de consiliu, adică doar celor doi proprietari care au câștigat procesele deschise Primăriei. Administrația locală susține că nu poate restitui oamenilor banii încasați și că hotărârea atacată în instanță nu se va mai aplica începând cu anul viitor.
Soluțiile PSD Bihor: proces colectiv și proces pentru fiecare ales
PSD Bihor susține că are o soluție pentru situația miilor de orădeni care au plătit impozite mărite ilegal și a depus un proiect de hotărâre de consiliu în acest scop. Scopul documentului îl reprezintă repunerea terenurilor în situația anterioară și restituirea sumelor încasate, conform principiului echității. În cazul în care inițiativa nu va primi girul aleșilor locali, social-democrații au anunțat că vor apela la justiție.
“Dacă proiectul de hotărâre nu trece, vom trece acțiuni împotriva Primăriei, a Consiliului local și a fiecărui consilier local care va vota împotrivă. E strigător la cer. Vom deschide acțiune în despăgubire pentru fiecare orădean care a cerut restituirea și nu a primit banii înapoi”, a anunțat Florian Sîrca, vicepreședintele PSD Bihor, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de consilierul local PSD Liviu Sabău. Sîrca a precizat că 60 de orădeni au cerut deja sprijinul formațiunii pentru a-și recupera impozitele declarate abuzive.
Vicepreședintele PSD Bihor ia în calcul chiar intentarea unui proces colectiv Primăriei Oradea, după ce, „în loc să restituie sumele încasate abuziv”, administrația locală a „birocratizat și mai mult modul în care se pot revendica banii deja plătiți”. Florian Sîrca spune că specialiștii PSD Bihor au elaborat un model de cerere pe care cei care au plătit impozitul să-l completeze și să-l trimită Primăriei pentru a-și primi banii înapoi: ”oamenii trebuie să ceară punctual restituirea sumelor de bani încasate nelegal de Primăria Oradea în baza art. 1 lit B, pct 6 și 7 din HCL 896/2020 privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2021”.
Secretarul Primăriei Oradea, Eugenia Borbei, a precizat că orice cerere va fi urmată de un răspuns prin care “va trebui să le comunicăm oamenilor că nu sunt îndreptățiți să ceară banii, deoarece hotărârea judecătorească activează doar pentru viitor, din momentul pronunțării ei”.